Filmvecka startar diskussion om fattigdom

Programserien är en del i det världsomspännande projektet Why Poverty. Totalt sänder SVT åtta dokumentärer och tjugotalet kortfilmer som handlar om fattigdomen i världen. Målet är att få människor över hela världen att diskutera fattigdomsfrågan. Över 70 tv-bolag medverkar i projektet och alla sänder de åtta filmerna under samma vecka.

Bland de medverkande finns den svenske filmaren Bosse Lindquist som med sin film Hit med pengarna! (Give us the money) ställer frågan om kända personers välgörenhetsarbete verkligen hjälper. Bildmaterail visas från en tid då popstjärnor gjorde sitt yttersta för att hjälpa och förändra världen.

Bob Geldof och Bono berättar om sitt arbete för att nå västvärldens ledare och makthavare med sitt budskap och hur det togs emot. Människor som insatserna riktade sig till svarar också på frågor om de hjälpte, och om deras livssituation verkligen förändrades.

Den danska filmaren Christoffer Guldbrandsen letar i filmen Kopparkuppen (Stealing Africa) efter svaret på om internationella företag verkligen hjälper utvecklingsländerna med sina investeringar eller om de helt enkelt plundrar hela nationer på både pengar och naturresurser.

Why Poverty är en uppföljare till projektet Why Democracy som sändes hösten 2007 och nådde 250 miljoner tittare. Den här gången räknar man med att nå dubbelt så många människor.

Läs mer om filmveckan om fattigdom här