Flera länder i stort behov av katastrofhjälp

I östra Kongo har en kvarts miljon invånare tvingats på flykt på grund av strider mellan den kongolesiska militären och rebellgruppen M23. Ledare i grannländerna för samtal för att skapa en gemensam fredsstyrka, men ännu har inga framsteg gjorts.

Anklagelser om Rwandas engagemang i det pågående upproret har fått Sveriges regering att stoppa utbetalningarna av bistånd till Rwanda.

PMU bedriver ett omfattande arbete i DR Kongo genom samarbetspartnern CEPAC. I juli deltog dr Denis Mukwege, Panzisjukhusets, i ett seminarium under Almedalsveckan där han uttryckte vikten av omvärldens stöd och agerande för en fredlig utveckling i landet.

Kriget i Syrien har fått FN att öppna sitt första officiella läger i Jordanien för de mer än 140 000 syriska flyktingar som befinner där. PMU har, tillsammans med pingstförsamlingen i Bredäng, skickat en container med sjukvårdsutrustning från Vårgårda till Jordanien som just nu iordningställs inför insatser.

I såväl västra som östra Afrika innebär torka och konflikter ett hot mot befolkningen. PMU genomför redan humanitära insatser i båda regionerna och under sommarens konferenser Nyhem och Lappis samlades pengar in till Västafrika, där en svältkatastrof hotar.

Nordkorea har den senaste tiden drabbats av svåra översvämningar. PMU har under många år arbetat med jordbruksinsatser i landet, och undersöker möjligheterna till ett fortsatt arbete.

Även PMU:s samarbetsland Filippinerna har drabbats av svåra översvämningar, och stora delar av huvudstaden Manila står under vatten.

PMU håller kontakten med sina samarbetspartner i de drabbade länderna och förbereder för insatser där möjligheterna att bistå bedöms som störst. Församlingar och individer runtom i Sverige uppmanas också till förbön för människor i katastrofområdena.

Stöd PMU:s katastrofinsatser, SMS:a “KATASTROF100” till 72 980 för att skänka 100 kronor eller ge din gåva här