FN: PMU bäst på matdistribution i Syd-Kivu

PMU har i samarbete med partnern CEPAC, under många års tid jobbat på landsbygden i Syd-Kivu i östra DR Kongo med att minska undernäringen bland barn och gravida kvinnor. Genom tretton nutritionscenter som ligger i anslutning till CEPAC:s hälsocentraler, jobbar man med att ge målgruppen en bättre nutritions- och hälsostatus. Arbetet sker i samarbete med WFP, som förser hälsocentren med mat.

WFP brottas ständigt med att de regelbundet behöver byta ut samarbetspartner för olika humanitära insatser och att man har svårt att få till hållbara och pålitliga samarbeten för matdistribution. Mat måste fram snabbt och man måste kunna lita på de man jobbar med. Med PMU:s partner CEPAC är det annorlunda. Marc Zihalirwa, programchef för WFP i Syd-Kivu, uttrycker nu sin uppskattning över stabiliteten i samarbetet och att man år efter år jobbat bra tillsammans. Han menar att CEPAC är WFP:s bästa samarbetspartners i provinsen.
– Ni är flexibla och anpassar er bra efter behoven i fält. Ni tillhandahåller de medel och material som behövs och har folk på plats som är duktiga på att följa upp arbetet både administrativt och genom rapporter.
Marc hyllar också CEPAC för att man vågar ta sig an områden som andra inte är villiga att åka in i.
– Förr kunde exempelvis ingen ge stöd till Fizi-provinsen. WFP frågade därför CEPAC som villigt ställde upp på att starta upp hälsokliniker i det området som drabbats hårt av flyktingströmmen från Burundi, säger han.

CEPAC som är PMU:s största partner i DR Kongo, är välkänd och har förtroende hos målgruppen eftersom man har kyrkor runtom i provinsen. Men man är också uppskattad bland andra organisationer.
– Vi är tacksamma att arbeta med er eftersom ni kan samarbeta bra även med andra organisationer som till exempel med katolikerna, säger Marc Zihalirwa.

I hela Syd-Kivu är det bara CEPAC som ger näringstillskott eller så kallade nutritionspåsar till undernärda barn. Det finns i dagsläget två insatser mot undernäring; en för akut undernäring
– då patienterna körs till sjukhus, och en för förebyggande, detta är CEPAC de enda som utför i hela Syd-Kivu.