Fortsatt akut läge i Kongo: Insamling pågår

Rebellrörelsen M23 har dragit sig tillbaka från Goma, men befinner sig fortfarande i närheten av staden och rädslan är ännu stor för att striderna ska återupptas. De senaste oroligheterna har drivit minst 130 000 nya invånare på flykt i ett läge där det redan tidigare fanns över en halv miljon internflyktingar i provinsen. Nya flyktingströmmar har uppstått de senaste dagarna efter att strider blossat upp lokalt.

– Nya dödsfall registreras varje dag i lägren, i avsaknad av skydd, mat och sjukvård, och risken är stor att en koleraepidemi bryter ut snart om inget görs, berättar Paul Masilya, medarbetare inom Cepac.

PMU har startat en insamling för att kunna bistå där behoven bedöms som störst. Enligt planen ska presenningar och husgeråd förmedlas till drygt 4 000 familjer i flyktinglägret Mugunga III i Goma. Dessutom planerar PMU att stärka de pågående humanitära insatserna Ä ett nutritionsprojekt som ger mat till barn och ammande mammor, samt vård vid Panzi-sjukhuset. Läs mer här och ge en gåva här