Fredspristagaren Denis Mukwege firas i Stockholm

Missa inte en unik kväll med årets fredspristagare Denis Mukwege. Fredagen 14 december firar PMU och Läkarmissionen Nobels fredspris genom att bjuda in sin samarbetspartner till en kväll på Waterfront Congress Centre i Stockholm.

Det blir en kväll med fokus på en man som outtröttligt jobbat med kvinnor som utsatts för sexuellt våld, i ett land präglat av krig och konflikter.

Margot Wallström medverkar i sin roll som utrikesminister och som den första som hade tjänsten som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.
– Detta är ett välförtjänst fredspris, till två mycket modiga personer som uppmärksammat frågan om sexuellt våld i konflikt, säger utrikesminister Margot Wallström.
Svenskar som arbetat på Panzisjukhuset medverkar också under kvällen, tillsammans med flera artister som står för musikunderhållningen, däribland Timbuktu.

1999 startade Denis Mukwege och pingströrelsen CEPAC, Panzisjukhuset i DR Kongo, med stöd från PMU, Läkarmissionen och Sida. Strax efter öppnandet kom den första patienten som hade utsatts för sexuellt våld dit. Idag har sjukhuset behandlat mer än 54 000 kvinnor och barn för våldtäkt.

Denis Mukwege bestämde sig tidigt för att de våldsutsattas berättelse inte bara skulle stanna bakom Panzisjukhusets väggar. Han blev en av de första i världen att uppmärksamma de grymheter kvinnorna i DR Kongo utsattes för och berätta om grundorsakerna till det sexuella våldet. Därför har han tilldelats Nobels fredspris 2018.

Mer info: När: 14 december kl. 19. Insläpp från kl. 18.
Plats: Stockholm Waterfront Congress Centre
Här kan man köpa biljett


MATILDA HECTOR