”Fyra män våldtog mig under två månader”

Hon är 18 år och kommer in i det lilla rummet med seriefigurer på väggarna tillsammans med en socialassistent. I magen ligger en bebis, där det enda hon vet är att pappan är en av de fyra män som systematiskt våldtagit henne under två månader.

Tårarna rinner när hon börjar berätta vad som hänt henne.

– Jag är gift och en dag gick min man och jag ut i skogen för att hugga ved att göra kol av. Min man brukade gå ut i skogen varje dag, men just den här dagen ville jag följa med honom. Plötsligt kommer det fyra män och tar mig in i djungeln. Där blev jag deras sexslav under två månader. Det var fruktansvärt.

Hon berättar viskande med sänkt blick. Socialassistenten sitter bredvid och klappar henne på armen. Att våga sätta ord på det man varit med om är också en del i läkningsprocessen och att förstå att det inte är ens eget fel.

– Jag mådde dåligt och blödde en del och en dag upptäckte jag att jag var gravid.

En dag ber männen henne att gå och hämta ved. Då hittar hon en väg som leder henne tillbaka till den by hon bodde i och där hennes mans familj fanns.

– Men när de såg mig blev de rädda och ville inte att jag skulle stanna där eftersom jag var gravid och inte visste vem pappan var.

Istället fick hon hjälp av några i en annan by som gav henne medicin och vård och de berättade om Panzi.

– De sa att det finns en läkare som hjälper kvinnor som mig, Jag tackar Gud för Dr Mukwege och att han gett mig mat och tak över huvudet.

Nu har hon varit på Panzi i ungefär en månad och snart är det dags för förlossning.

– Efter det vet jag inte vad som händer. Jag har ingenting, förutom mitt barn på ryggen.

Johanna Litsgård Lebourne