Gemensamma krafter mot barnarbete

I samband med kampanjstart släpps Fairtrade-rapporten 2011 Ä Gemensamma krafter mot barnarbete, med konkreta uppmaningar om vad företag, kommuner och landsting och enskilda konsumenter bör göra.

– Att barn arbetar istället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden. Det vill vi rikta fokus mot i årets kampanj och få ännu fler konsumenter att upptäcka hur enkelt det är att göra skillnad med sina val i butiken, säger Emma Rung tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Fairtrade Fokus, som pågår vecka 41 – 42, arrangeras för femte året i rad, och varje år genererar kampanjen ett allt större engagemang från allt fler aktörer. Konsumenten kommer att få möta Fairtrade i allt från rikstäckande reklamfilm till hundratals aktiviteter på stan. Dagligvaruhandeln kommer delta genom skyltning, butiksprovningar och fikapauser i minst 1000 butiker. Dessutom förväntas en halv miljon personer delta i Fairtrade Challenge Ä världens största Fairtrade-fika den 19 oktober.

Under kampanjen får Sverige besök av Victoria Boamah and Appiah Kwarteng, två kakaoodlare från kooperativet Kuapa Kokoo i Ghana. De har sett konsekvenserna av barnarbete på nära håll. I Ghana och i grannstaten Elfenbenskusten beräknas 1,8 miljoner barn arbeta inom kakaoindustrin.

-Tyvärr är barnarbete ett väldigt stort problem i Ghana, men här hos oss har det minskat. Kuapa Kokoo och Fairtrade arbetar aktivt mot det varje dag, säger Victoria Boamah and Appiah Kwarteng.

Årets kampanj och Fairtrade-rapport handlar om barn och deras rätt att skyddas från skadligt arbete och om hur Fairtrade är med och bidrar till att fler barn får sina rättigheter respekterade.

– Nu är det dags att gå från ord till handling och satsa på Fairtrade i större skala. Beslutsfattare, företag och konsumenter har alla en mycket viktig roll att spela i kampen för att avskaffa förekomsten av barnarbete, säger Emma Rung.

I rapporten riktar Fairtrade flera konkreta uppmaningar till olika aktörer:

• Vilken kommun och vilket landsting vågar gå vidare från etiska krav på kaffe och te till att ställa krav på etisk bomull i arbetskläder i den offentliga upphandlingen?
• Vilken dagligvarukedja blir först i Sverige att konvertera till 100% Fairtrade-märkt inom någon produktgrupp?
• Fler företag utmanas att ställa om en befintlig storsäljande produkt eller hela sin produktion till Fairtrade-märkt.
• Sveriges tio största företag utmanas att göra en insats mot barnarbete genom att växla om till Fairtrade-märkt kaffe på sina arbetsplatser.

PMU är en av 38 medlemsorganisationer i Fairtrade.

Läs hela rapporten: Fairtrade-rapporten