Goma riskerar att intas av M23-rebellerna

M23 befann sig fram till helt nyligen bara tre kilometer utanför staden Goma, efter att ha trängt undan FN:s styrkor och regeringsarmén. Nu har rebellrörelsen dragit sig tillbaka till byn Kibumba 3 mil bort, för att ge förhandlingar med regeringen en chans. Bland annat kräver de ett slut på attackerna mot dem, man att staden Goma och dess flygplats omedelbart ska demilitariseras och att regeringen inom de närmsta 24 timmarna ska deklarera i radio och tv att man inleder förhandlingar med M23. Situationen är mycket lik den 2008, då rebellgruppen CNDP var nära att inta Goma.

Oron är stor hos civilbefolkningen i staden och de invånare som har möjlighet flyr. Andra gömmer sig i sina hus i väntan på vad som ska hända.

– Situationen I Goma är extremt spänd, säger Kieran Dwyer, talesperson för FN:s fredsbevarande styrka, till Reuter. Det råder ett verkligt hot om att staden kan falla i händerna på M23.

PMU:s medarbetare Jean Lebel befann sig i Goma så sent som i går, men befinner sig nu i Kigali, Rwanda.

– Soldaterna rörde sig på gatorna och vi hörde attackhelikoptrar över kyrkan under söndagsgudstjänst, berättar han. Många människor hade tagit sig till gränsen mot Rwanda och vi fick vänta länge på att få våra papper och kunna komma ut.

I Bukavu, där Panzisjukhuset finns, är läget än så länge lugnt, men oron ökar för att också denna stad ska angripas av rebellerna. Än så länge har inget beslut fattats från PMU och svenska pingstförsamlingar om att evakuera svensk personal.

Brotten mot de mänskliga rättigheterna har ökat avsevärt i norra och södra Kivu under det senaste året. Oroligheterna har hittills drivit minst en halv miljon människor på flykt inom landet, varav många rört sig i riktning mot Goma. Men M23:s framryckning mot staden har nu fått 17 000 personer att lämna flyktinglägret Kanyarucinya, för att fly söderut.

FN har en fredsbevarande styrka på omkring 6700 man i Nordkivu, varav 1400 finns i Goma med omnejd. Styrkans mandat är att beskydda civilbefolkningen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, liksom dess säkerhetsråd, fördömer rebelloffensiven och krävde, efter ett krismöte i går, ett omedelbart slut på striderna.

– Nu måste alla resurser sättas in för att undvika en humanitär katastrof, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU. Vi följer händelseutvecklingen noggrant och undersöker möjligheterna att förmedla ytterligare humanitärt stöd.

Konflikten i DR Kongo är den dödligaste sedan andra världskriget. Hittills har sex miljoner människor mist livet som en direkt eller indirekt följd av kriget.