Grattis Denis Mukwege till fredspriset!

Det är med stolthet och glädje som PMU idag fick nyheten att vår mångårige partner och vän, dr Denis Mukwege från Panzisjukhuset i Demokratiska republiken Kongo, blev årets mottagare av Nobels fredspris. Panzisjukhuset där dr Mukwege är verksam, byggdes med stöd från PMU. PMU har i alla år stått vid dr Mukweges sida och gett vård till överlevarna av det sexuella våldet.

– Det är svårt att se en mer välförtjänt person få ett sådant pris. Dr Mukwege är en sann hjälte och vi har en lång gemensam historia. Vi är jätteglada och stolta över priset, men hoppas också att det ska påverka för förändring, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

Tack vare stöd från svensk pingstmission och PMU kunde Denis Mukwege utbilda sig till läkare och sedan 2002 är han chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo. Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård på sjukhuset efter sexuellt våld, genom det under många år PMU-ledda SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence). Det sexuella våldet används bland annat som ett vapen i konflikten över de enorma naturtillgångar som östra DR Kongo tillhandahar. Krig och konflikter i landet har hittills skördat omkring sex miljoner människoliv.

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege, årets mottagare av Nobels fredspris och chefsläkare på det PMU-stödda Panzisjukhuset.

Denis Mukwege har flera gånger gjort orädda uttalanden om de politiska och ekonomiska intressen som finns inom och utanför landet och som gör att konflikten och våldet mot civilbefolkningen i östra DR Kongo fortsätter. Trots mordförsök och dödshot och att han idag lever med livvaktsskydd dygnet runt, fortsätter Denis Mukwege sitt arbete för de som våldtagits.

– När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken, säger Denis Mukwege.

Panzisjukhuset byggdes som ett vanligt sjukhus, men med tiden har sjukhuset blivit världskänt för arbetet med att hjälpa våldtagna kvinnor. Sjukhuset har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi. Men fysisk, psykologisk och juridisk hjälp ingår också i arbetet för att ge sargade kvinnor och barn livet tillbaka.

Denis Mukwege har tidigare fått en rad priser, däribland Right Livelihood Award 2013 och Europaparlamentets Sacharovpris 2014.

För mer info om PMU:s samarbete med Panzisjukhuset, gå in här:
https://pmu.se/kampanjsida-kongo/#

MATILDA HECTOR