Elever vill locka unga till en kväll om Kongo

Söndagen den 7 maj anordnar tre gymnasieelever i Stockholm en kväll under namnet Barnen som Visslade, som kommer att handla om barnens situation i konflikten i Demokratiska Republiken Kongo. PMU är inbjudna som talare.
– Konflikten i DR Kongo är så underrepresenterad i media att ett event som detta verkligen kan bli en tankeställare, berättar Linnea Dänsel, en av arrangörerna.

– För fyra år sedan blev jag tilldelad en uppgift i skolan där jag skulle jämföra Sverige med DR Kongo, ur ett geografiskt och samhällsperspektiv. Jag trodde först inte att informationen jag grävde fram var sann; våldtäkterna, barnarbetet, de ändlösa åren med krig. Men efter många sömnlösa nätter vid datorn insåg jag att detta faktiskt pågick just nu, och bristen på information och uppmärksamhet från resten av världen var mer än skrämmande. Med ilska och beslutsamhet lovade jag mig själv att inte glömma bort, att berätta för andra och att ta mitt ansvar, berättar Linnea Dänsel.
Tillsammans med sina två klasskompisar Sofie Andersson och Lova Sönnerbo från Rytmus musikgymnasium bestämde hon sig för att dra igång ett event för att uppmärksamma situationen i landet. I Sofies vardagsrum växte programmet till en informationskväll med inslag av musik och teater fram och tjejerna bildade organisation EMFAS.

Den 7 maj klockan 18 arrangerar tjejerna Barnen som visslade på Boulevardteatern i Stockholm. Under kvällen kommer allt fokus ligga på att uppmärksamma åhörarna om konflikten i DR Kongo och hur den påverkar just barnen. Arrangörerna hoppas locka många unga åhörare till eventet.
– Vi vill sprida kunskap och engagemang angående konflikten i DR Kongo, med fokus på barnsoldater, barnarbete, det sexuella våldet, samt konfliktmineraler och omvärldens medverkan i konflikten. Under kvällen kommer organisationer som arbetar på plats i DR Kongo och personer som själva har upplevt konflikten att delta. Det är ett perfekt tillfälle att få svar på frågor eller föra en diskussion, säger Linnea Dänsel.

En kvinna som själv bevittnat några av de hemskheter som pågår i landet kommer att tillsammans med teatergruppen Vi_Jana, som består av nyanlända från DR Kongo, gestalta och berätta om en av upplevelserna.
– Hela kvällen är fullspäckad med information, musik och gestaltning. Vi har också musikern Edo Bumba på plats som kommer att spela för oss, berättar Linnea.

Även PMU:s Kongo-kännare Maria Bard kommer finnas på plats och berätta om det sexuella våldet.

Matilda Hector