Hårt drabbade flyktingar i Goma: ”Hjälpen kom i rätt tid”

Ishara, 2 år, och hans familj sitter i sin enkla gräshydda i flyktinglägret Mugunga III. Pojken äter på ett tjockt grässtrå som ser ut som ett litet sockerrör. Detta är allt som hans föräldrar just nu kan ge sin lille son. Hans mage är lätt uppsvälld, ett tydligt tecken på undernäring.

Ishara är en av alla de 10 000-tals barn som tvingas leva under svåra omständigheter i enkla flyktingläger i östra DR Kongo. Barnen är de som får betala det högsta priset för hänsynslösa rebelledare och egenmäktiga politiska ledare i regionen visar både ovilja och oförmåga att skapa nödvändig stabilitet i området.

Familjen, med tre små barn, flydde hals över huvud från Masisi, ett par mil väster om Goma när odisciplinerade soldater lämnade området, rädda för den betydligt mindre rebellgruppen M23 som var bättre utrustade och motiverad än landets egen armé.

Ishara och hans familj lever sedan dess de i utkanten av flyktinglägret Mugunga III i enkla gräshyddor täckta med klarblå presenningar. Levnadsförhållandena är urusla med brist på de mest grundläggande behoven som mat, vatten, latriner, hushållsredskap, madrasser och sjukvårdsjukvård. Att få fortsätta sin skolgång är en utopi för flyktingbarnen.

Den främsta humanitära insatsen i lägret har gjorts av CEPAC, den kongolesiska pingströrelse som PMU samarbetar med. I början av december beviljade PMU medel för en insats med distribution av 4 175 pressningar så att familjerna åtminstone kunde få någorlunda skydd för de kraftiga skyfallen under regnperioden. Oregelbundna rader av små gräshyddor med klarblå presenningar täcker ett stort område. Marken består av lavastenar och är ogästvänlig. En del familjer har gett sig av för att leta efter en bättre plats. Nu bor här knappt 4 000 familjer, ca 17 000 människor, vilket motsvarar en mindre svensk kommun.

Den 28 januari besökte PMUs humanitäre koordinator Lennart Nolvall flyktinglägret Mugunga III för att följa upp den humanitära insatsen. Lägrets ledare Vianey Ntibarikure säger att man lider brist på allt och inte alls fått den hjälp som utlovats av andra organisationer. Han berättar att människorna är frustrerade och vädjar om mer hjälp. Samtidigt visar han och alla andra som sluter upp när det kommer en besökare, stor tacksamhet för presenningarna. Vianey berättar:

– Under de första dagarna när vi kom hit och byggde upp våra enkla hyddor regnade det som tur var väldigt lite. Så kom CEPAC och distribuerade presenningar och på kvällen samma dag, precis när familjerna hunnit täcka sina gräshyddor med presenningarna kom det ett skyfall. Er hjälp kom i precis rätt tid!

Utan hjälpen från PMU hade familjerna och de små barnen fått genomlida en än fuktigare och kyligare natt i lägret.

Behoven är stora! För att ge en gåva till PMU:s humanitära insats i Kongo gå in här