Hjälmtest gav 112 000 till Panzisjukhuset

-När jag läste om Panzisjukhuset och det sexuella våldet mot kvinnor så blev jag väldigt illa berörd. Detta talade extra mycket till mitt hjärta och jag kände att nu får det vara nog. Att kvinnokroppar används i krigföring är fullständig oacceptabelt. Jag ville göra något mer än att bara själv skänka en slant.

Det säger Anna Haupt, grundare av Hövding, som tillverkar cykelhjälmar utformade som airbags. Företaget etablerades för tio år sedan när det blev lag på cykelhjälm för barn, och konceptet bygger på att ta fram hjälmar som kan bäras med glädje, inte av tvång.

När det nyligen var dags att samla in data från användare, bestämde sig Anna Haupt för att prova en annorlunda idé. Företaget betalar cyklister för att bära deras hjälmar under en period och sedan komma och berätta om sin upplevelse. Nu satte de redan från början villkoret att alla som ställde upp skulle låta hela sitt arvode gå till Panzisjukhuset.

– Vi fick enormt bra respons. Flera hundra cyklister deltog. Tidigare har vi främst värvat studenter, men denna gång deltog människor av alla åldrar och yrkeskategorier just för att de ville stötta sjukhuset, säger hon. Jag blev väldigt glad, eftersom det är ett så fint bevis för att människan i grunden är osjälvisk och vill hjälpa andra.

Anna Haupt är en stor beundrare av arbetet vid Panzisjukhuset i DR Kongo och av doktor Denis Mukwege, som med risk för sitt eget liv fortsätter hjälpa kvinnorna där.

– Jag känner mig varm i hjärtat över att cyklisterna hjälpt oss och sjukhuset på detta sätt.

Hon hoppas också att detta initiativ ska inspirera andra företagare.

– Jag tror att många tänker att de inte har ekonomiska möjligheter att hjälpa. Vi är själva ett utvecklingsbolag med begränsade resurser, men har visat att det går att hitta sätt att göra en bra insats ändå, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att företag ser sig som ansvarsbärare för ett bättre samhälle. Det räcker inte att vara vinstdrivande.

Läs mer om PMU:s arbete vid Panzisjukhuset

Ge ditt stöd till kampanjen To Congo with love