Hjälp från PMU nådde otillgängligt område

Jharlang – ett avlägset område i provinsen Dhading har varit helt avskuret sedan jordbävningen den 25 april. Utan vägar och med trasiga broar och blockerade vandringsstigar har det helt enkelt inte funnits någon väg in, men nu har äntligen United Mission to Nepal, PMU:s partner i Nepal, kunnat nå området via helikopter.

Yowan Tamang (bilden) var en av de första att ta emot helikoptern när den anlände till Kokhim, hem för 40 hushåll. De flesta av husen har blivit förstörda och ingen annan hjälp har anlänt så många familjer har gemensamt fått ta skydd under de få presenningar de hade. Lantbrukarna i det här området kan bara odla tillräckligt med mat för 6-8 månader om året så de allra flesta, inklusive Yowan, åker till Gulf-staterna för att jobba och dra in pengar till familjen.Yowan var hemma när jordbävningen slog till. Han är tacksam att hans familj överlevde, men oroad för framtiden. Det är dom allihop. Monsunen kommer att komma snart och de fruktar för jordskred, ett vanligt problem i de här branta områdena, men ännu mer nu när berggrunden flyttat på sig. Sjukdom är en annan oro och redan nu lider människor av diarré.

PMU:s insats i området via vår lokala partner fortsätter. De små helikoptrarna man använder är idealiska att manövrera i dessa bergsområden men utmaningen är att de inte kan bära med sig så mycket förnödenheter. Vissa byar kan heller inte nås ens med helikopter och dit beger sig nu personal till fots.

Så här gör du för att stötta den pågående insatsen i Nepal:

  • SMS:a NEPAL till 72 980 för att skänka 100kr
  • Ge en gåva via Swish till nummer 90 00 506
  • Ge en gåva via Plusgiro 90 00 50-6. Märk gåvan Nepal.
  • Ge en gåva via internet HÄR. Välj Nepal som ändamål.

Vår nepalesiska partner United Mission to Nepal har spelat in den här filmen som visar hur det såg ut när hjälpen nådde Jharlang.