Höga försäljningssiffror för second hand-butikerna

Flera av de second hand-butiker som PMU InterLife samarbetar med, har uppnått mycket höga siffror i försäljning sedan de startades. Och genom det överskott som genereras kan viktiga insatser göras för att förändra människors livssituation runtom i världen. Totalt omsatte butikerna i fjol 65 miljoner kronor, vilket innebar en ökning med 10 procent sedan året före. Räknar man dessutom in de butiker som är anknutna till pingstförsamlingar men inte har avtal med PMU InterLife, kan det handla om upp till 100 miljoner kronor, tror Tommy Granberg, second hand-ansvarig på PMU InterLife.
Ä Det är väldigt inspirerande att komma ut till butikerna och se den optimism som präglar dem som jobbar med detta, säger han.
Second hand-butiken i Mölndal har sedan starten för 20 år sedan omsatt 62 miljoner kronor, Skopan i Upplands Väsby firade nyligen att man passerat 20-miljonersstrecket i försäljning sedan starten för sex år sedan, och Vårgårda har uppnått 25 miljoner.
Ä Det finns också många små ideellt drivna butiker som inte har så hög omsättning men höga netton, framhåller Tommy Granberg. På Hönö kunde man till exempel uppvisa ett överskott på 1,5 miljoner kronor, vilket är fantastiskt.
Det ligger i tiden att handla second hand, och miljöaspekten väger tungt för många kunder tror han.

Skopan i Upplands Väsby startades av den lokala pingstförsamlingen och drivs numera i samarbete med Missionskyrkan, Lions och Sollentuna pingstförsamling. Varje lördag bildas långa köer till den totalt 11 000 kvadratmeter stora butiken innan den öppnas.
– Aldrig hade vi kunnat ana att det skulle gå så här bra vid starten, då vi drömde om att uppnå ett överskott på 100 000 kronor per år, säger Tero Lehtonen, butiksföreståndare. Orsaken till vår framgång ser jag i en stor ödmjukhet inför uppdraget hos dem som arbetar här. Det ligger en välsignelse i att inte se till sitt eget utan verka för andras bästa.
Totalt 160 frivilliga och 12 anställda arbetar med att iordningställa varor i veckorna och sälja fyra timmar varje lördag.
Projekt stöds i bland Thailand, Filippinerna, Tanzania och Kenya och pengar har förmedlats till humanitära insatser exempelvis i Haiti och Burma.
– Vi besöker regelbundet projekten så att vi får en återkoppling där de som engagerar sig ser att  pengarna kommer till nytta, berättar Lehtonen.
Men att bistå människor på hemmaplan hör också till butikens uppdrag, bland annat stöds insatser för Upplands Väsbys unga och Stadsmissionen, och man får mycket positiv respons från kommunen och dess invånare inför detta.

En av dem som jobbar i butiken är Lage Eckeskog, som berättar att man hittills i år sålt för 1,1 miljoner kronor, och att man den senaste lördagen haft 1184 betalande kunder.
Ä Det ska vara roligt att komma hit. Gammalt porslin känns nytt och tilltalande när det dukas upp fint på borden. Vi bygger, flyttar om och gör skyltar och ser till att utbudet ständigt förnyas, säger han.
I butiken finns också ett kafé, där det varje lördag säljs 200 semlor, och totalt säljs kaffe och tilltugg för 6500-7000 kronor i veckan.
Av allt som säljs är det kläder och möbler som går bäst, berättar Lage Eckeskog:
Ä Vi sålde kläder för 30 000 kronor i lördags och möbler för uppåt 25 000. Böcker går också väldigt bra. Man ska helst ha stora lokaler som sväljer mycket varor och folk, då blir det mycket pengar, konstaterar han, och berättar att man varit där från andra pingstförsamlingar för att få idéer för sin verksamhet.