Högtidligt när Denis Mukwege mottog Right Livelihood-priset

Igår fick Denis Mukwege, gynekologen och chefsläkaren för Panzisjukhuset i Bukavu i DR Kongo, ta emot Right Livelihood-priset 2013. Tillsammans med tre andra pristagare höll han tal i riksdagen i samband med ceremonin och hyllades för sitt arbete med alla de som utsatts för sexuellt våld i konflikten i DR Kongo. Fler av PMUs medarbetare var inbjudna.

Denis Mukwege startade Panzisjukhuset tillsammans med bland annat PMU. 2001 invigdes sjukhuset och 2004 startade det PMU-ägda, EU-finansierade, SSV-projektet till följd av ett ökat behov av vård till de som utsatts för sexuellt våld av rebeller och regeringsarmén i konflikten. Till projektet kommer förutom personer som utsatts för sexuellt våld också patienter med andra gynekologiska besvär.

Dr Mukwege har vid flera tillfällen blivit utsatt för mordförsök för sitt arbete med våldsutsatta, men jobbar outtröttligt vidare och reser välden över för påverka till förändring.

I veckan deltar han i flera evenemang i Stockholm. För allmänheten finns det möjlighet att höra honom i Filadelfiakyrkan den 8 december klockan 18.

Läs Denis Mukweges tal här