Hollywood gör film om Mukweges liv

Denis Mukweges liv blir spelfilm med den kända Hollywood-skådespelaren Djimon Hounsou i huvudrollen. Filmen ska heta ”Panzi”, ett namn hämtat från sjukhuset där Mukwege är chefsläkare och som PMU från början varit med och byggt upp.

Denis Mukwege har överlevt mordattentat och kritiserat sitt lands regering för att inte göra tillräckligt för att få ett slut på det sexuella våldet i landet. Han har också lyft frågan om det sexuella våldet i FN:s generalförsamling och menat att våldtäkterna används som ett vapen i konflikten över DR Kongos enorma naturtillgångar. Den 10 november kommer han att få ta emot Nobels fredspris med motiveringen: ”Den främsta, mest förenande symbolen både nationellt och internationellt i kampen för att avsluta sexuellt våld i krig och väpnad konflikt.”
En film om hans liv kommer inte att sakna dramatik. Skådespelaren Djimon Hounsou, känd bland annat från Blood Diamond, kommer att spela huvudrollen i filmen som regisseras av Marie Helene Roux. Filmen beräknas vara klar nästa sommar.

PMU har varit med i Denis Mukweges arbete från början. Mukwege fick sin första läkartjänst på det PMU-stödda sjukhuset i Lemera. Mitt under brinnande krig beslutade PMU i samråd med Denis Mukwege och svenska pingsts systersamfund CEPAC att bygga sjukhuset på Panzi i Bukavu. Tack vare ekonomiskt stöd från SIDA och Läkarmissionen öppnades Panzisjukhusets dörrar år 2002. Från början var tanken att sjukhuset framförallt skulle fokusera på att bedriva kvalificerad mödrahälsovård. Istället fylldes det med barn och kvinnor som hade utsatts för sexuellt våld. Många bar på likasinnade berättelser. Rebellsoldater hade kommit till deras byar, våldtagit dem och deras barn. Ofta framför hela familjen. För att hjälpa och behandla de drabbade, startade PMU, med stöd från EU:s humanitära organisation ECHO, SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence). Hittills har 54 571 kvinnor och barn fått vård för sexuellt våld genom SSV-projektet. Många fler har vårdats ute i landet runtom på CEPAC:s övriga sjukhus och hälsokliniker.

2014 avslutade ECHO sitt stöd till SSV-projektet och PMU åtog sig att samla in tre miljoner kronor årligen till projektet, pengar som kommer från gåvogivare. Vill du ge en gåva till det viktiga arbetet? Gå in här.

MATILDA HECTOR