Hon tänder unga för internationellt arbete

Det märks att Annelie Lennartsson både har ett hjärta för människor och mycket livsglädje. Att möta henne är att inneslutas i ett stort och varmt leende.

– Det låter nog som en klassiker att man är glad och positiv. Men det tror jag nog att jag är, säger hon med ett skratt, där vi sitter på ett kafé intill Pingsts huvudkontor i Alvik, och njuter av solens strålar genom fönstret.

Samtidigt har hon ett allvar och en skärpa i blicken, när hon berättar om de frågor hon brinner för. Hennes uppdrag inom Pingst, är att öka intresset för det internationella arbetet hos församlingarnas unga.

– På ett sätt har jag väl själv alltid varit en typisk frikyrkoungdom. Jag gillar alla konferenser och läger, har sjungit i barnkören, spelat drama och varit engagerad i alla möjliga typer av grupper i kyrkan, berättar hon.

Annelie växte upp i Kumla, med föräldrar som var aktiva i pingstförsamlingen och farbröder som var missionärer och skickade vykort från olika delar av världen. Hon drömde om allt från att bli bonde eller agronom till journalist, men i botten fanns tidigt insikten om att hon var kallad till någon form av församlings- eller missionstjänst.

Under gymnasietiden gjorde hon ett projektarbete i Mombasa, Kenya.

– En skolungdom i Sverige har sin syn på vad som är normalt och onormalt, men när jag kom dit måste jag brottas med frågor om vem som är rik och vem som är fattig, och vem jag själv var mitt i detta, vad jag hade för möjligheter och ansvar. Det hände väldigt mycket med mig.

Hon fick mycket uppmuntran från dem i sin omgivning, kände att de trodde på och räknade med henne. Här menar Annelie att många församlingar har en hel del att lära.

– Ibland tänker vi alldeles för sent, vi siktar för högt i ålder. Jag tror att vi ska våga prata om hur världen är och vad som händer, med de riktigt unga. Det är inte när man är 24 år och har gått sin långa utbildning, som man ska få vara delaktig, utan även tidigare.

Framför sig såg hon en utbildning med internationell inriktning.

– Men sedan började jag tänka att vad ska jag göra ute i världen om jag inte kan göra något här hemma. Så då tänkte jag om och gick barn- och ungdomslinjen andra året på bibelskolan, säger hon.

Under sina fem år som ungdomspastor reste Annelie som PMU-praktikant till Egypten.

– Det engagemang som egyptierna hade för sin egen region utmanade mig att göra mer ute i världen, men också att tänka på vad jag gör hemma i mitt eget land, säger hon.

Så småningom dök möjligheten upp att arbeta som barn-och ungdomsinformatör för PMU på 20 procent, och Annelie började väva in missionsfrågorna i sitt arbete med församlingens unga.

Att arbeta just med unga, har hela tiden känts självklart.

– Jag har insett hur mycket man formas tidigt i livet, att de unga åren är avgörande. Och att få vara med på den resan är väldigt spännande.

Annelie ser vikten av att unga får möta människor som berättar för dem om den verklighet de mött. Det är då det väcks något till liv.

– Att jag själv mötte mina farbröder och att vi hade vi missionärer i församlingen som delade spännande berättelser, betydde mycket för mig, framhåller hon.

Ett led i hennes arbete är att arrangera resor för ungdomspastorer, som sedan har egna upplevelser att förmedla vidare till sina unga.

Ä Det blir då inte inlånad fakta de läser upp, utan de har sett, smakat och rört själva.

Men hon vill också att församlingarnas unga själva tidigt ska få komma ut och se människors tillvaro i andra länder, och har ordnat flera utbytesresor genom åren.

Ä Jag har sett att engagemanget sedan växer när de kommer hem. Många har fått ett helt nytt perspektiv på livet.

I sin tjänst tillbringar hon ofta några veckodagar på huvudkontoret i Alvik, där hon träffar dem som arbetar internationellt inom Ibra, PMU och TV-Inter. Tillsammans planerar de till exempel kommande storstadssatsningar i världen. Sedan blir det under helgerna besök i församlingarna, där hon möter ungdomar och deras ledare och inspirerar dem för mission.

– Jag är inte bara kommunikatör utan är också med och utformar själva arbetet, vilket jag tror är en nyckel till att lyckas, säger hon.

En satsning som hon tror mycket på, är nätverket “Här och nu och hela världen” som hon håller på att knyta ihop, för unga missionsintresserade människor. Flera av dem som är drivande inom arbetsgruppen är tidigare PMU-praktikanter.

– Tanken är att det ska inspirera till olika typer av engagemang både hemma och utomlands. Det kan handla om allt från att starta en insamling i sin ungdomsgrupp till att göra en resa tillsammans, berättar Annelie entusiastiskt.

Hon tror att det är viktigt att skapa mötesplatser där man kan dela erfarenheter och idéer, för att hålla intresset levande.

Det är ingen tvekan om att hon trivs i sin tjänst, och blickar framåt med förväntan.

– Att få se något nytt växa fram hos den unga generationen är väldigt spännande, liksom att få möta så många människor både i Sverige och i andra länder. Jag är verkligen här och nu och i hela världen samtidigt, konstaterar hon med ett leende.