I höst kommer Denis Mukweges biografi

Denis Mukwege är grundaren av Panzisjukhuset utanför Bukavu i DR Kongo. Han är också läkaren som nått världsberömmelse för sitt arbete med de kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld under de strider som i decennier plågat befolkningen i östra Kongo. Han är nominerad till Nobels fredspris och i oktober kommer hans biografi.

Förordet till boken är skrivet av Margot Wallström, tidigare FN-sändebud för kvinnors situation i krig och konflikter.

– När jag frågade om hon ville skriva det svarade hon direkt. Ja, det gör jag gärna, “han är en vän – och en hjälte”, berättar Svante Weyler, förläggare.

Denis Mukwege har framträtt inför FN:s generalförsamling, tagit emot det förnämliga Palmepriset, fått en vapendragare i stjärnskådespelaren Ben Affleck. Men också utsatts för ett flertal mordförsök, det senaste i fjol. Han har berömda vänner och mindre berömda, men desto farligare fiender. Dr Mukweges liv har aldrig saknat dramatik.

Som ung, begåvad pojke, skickades han till huvudstaden Kinshasa för studier och sen vidare för läkarstudier i Burundi och Paris. Utan det ekonomiska stödet från en svensk håll, bland annat genom PMU-stipendium, och en stark känsla för hemlandet och dess människor, hade Denis Mukwege i dag kanske varit en framgångsrik gynekolog i den franska huvudstaden. Erbjudanden saknades inte.

Men han valde en annan, lång och komplicerad väg, som biografin skildrar. Journalisten och författaren Berthil Åkerlund har följt Dr Mukwege under lång tid i hans arbete på sjukhuset och under resor till Bryssel och Stockholm.

– Så mycket av rapporteringen om stridigheterna och grymheterna i östra Kongo förefaller helt obegripligt för de flesta av oss. Det är som om vi inte kan föreställa oss de enskilda mäniskor som lever och verkar där. Denis Mukweges egen berättelse om sitt liv och sin gärning ändrar på det, och det skänker, mitt i allvaret, en smula hopp, säger Svante Weyler.

100 kronor från varje bok som säljs via PMU eller Läkarmissionen går till upprustning av det enkla boende för kvinnor som väntar på vård eller kommit för återbesök på Panzisjukhuset.

Beställ boken redan nu!

Via Pingsts webbshop, gå in här    

eller

Sätt in 275 kronor till PMU:s konto PG-90 00 50-6, märk gåvan “BOK”

Läs mer om PMU:s arbete vid Panzisjukhuset och de stora behov som finns här