Insats för 950 familjer i Pakistan

Cirka 20 miljoner invånare drabbades när de värsta monsunregnen på 80 år i juli och augusti drabbade Pakistan med svåra översvämningar som följd. Den insamling som PMU startade har nu inbringat över 4,2 miljoner kronor.
Nu startar PMU:s samarbetspartner Full Gospel Assemblies of Pakistan, FGA, en andra fas av den humanitära insatsen i landet.  Totalt kommer 950 familjer i Kot Addu, i Punjab-provinsen samt Kandhkot och Thatta i Sindh-provinsen att bistås med mat, utsäde för jordbruket och förnödenheter. Dessutom planeras byggnation av latriner och lekplatser.
PMU förmedlar 2, miljoner kronor till insatsen. Dessutom går Erikshjälpen in med 1 miljon kronor och EFK med minst 200 000 kronor.

På plats i Pakistan för att bistå i planeringen av insatsen finns PMU:s medarbetare Bengt Brolin. Han berättar att befolkningen i de drabbade områdena strävar efter att återgå till det normala och att man börjat bygga upp enkla bostäder, men att situationen fortfarande är mycket svår för många familjer.
Ä Såningstiden är snart över och det är mycket viktigt att bönderna får tillgång till utsäde innan det är för sent, säger Bengt Brolin.
Det blir också allt kallare i landet:
Ä Familjerna behöver sängar, filtar, madrasser och varma jackor så att de slipper frysa nu när vintern kommer och mat så att de klarar sig fram till de kan skörda, säger Brolin.

Enligt planerna ska den humanitära insatsen pågå fram till slutet av nästa år. I projektet ingår också stöd för kompetensutveckling. PMU:s samarbete med FGA har pågått under lång tid och organisationen har stor erfarenhet av humanitärt arbete.