Insats i Serbien efter översvämning

PMU bistår tillsammans med Bread of Life, ett hundratal invånare som förorat sina hem och inkomstkällor i områdena Obrenovac, Ub, Sabac, Mali Zvornik, Ljubovija, Loznica, Koceljeva och Krupanj.

Familjer med ensamstående föräldrar eller där någon har en funktionsnedsättning, hör till målgruppen, liksom flyktingar och
romer som är andra särskilt sårbara grupper i samhället.

De västra och centrala delarna av Serbien drabbades hårt av översvämningar och jordskred i mitten av maj. Förstörelsen efter det kraftiga regnfallet är den värsta på 120 år. Enligt landets myndigheter hade över 30 000 invånare evakuerats från sina hem i slutet av maj och sedan dess har siffran stigit ännu mer. Många skolor och andra statliga institutioner har förstörts, liksom vägar och broar.

– För att minska risken för undernäring och sjukdomar bistår vi familjer med mat och hygienartiklar berättar Anna-Lena Hansson, handläggare för Serbien på PMU.
– Situationen är akut för många landsbygdsinvånare som väntar på att kunna bygga upp sitt jordbruk och sin försörjning igen. De får därför också byggnadsmaterial och husgeråd så att de så snart som möjligt ska kunna återvända hem och börja återställa sina bostäder.

Organisationen Bread of Life stor vana av humanitära insatser, ända sedan Balkan-kriget på 1990-talet. Insatsen efter översvämningen sker i nära samarbete med lokala myndigheter och andra organisationer och kyrkor.

Sedan tidigare arbetar PMU tillsammans med Bread of Life med stödundervisning för romska barn i bosättningarna Zemun och Surcin, för att underlätta deras integrering i det serbiska samhället. Svensk kontaktförsamling är Smyrna, Göteborg.

Läs mer om Bread of Lifes arbete här

För att ge en gåva gå in här och välj “Drabbade i Serbien”
Eller sätt in ditt bidrag på Pg 90 00 50-5, märkt “Serbien”

Tack för ditt stöd!