Inte ens de minsta skonas från våldtäkt

Marie-Louise sträcker fram ett handskrivet brev med en vädjan om hjälp. Hjälp att få en bättre framtid för hennes barn. Hjälp om ett slut på våldtäkterna som pågår i östra Demokratiska Republiken Kongo som bland annat används som ett vapen i den långdragna konflikten över landets enorma naturtillgångar. Ett våld som varken Marie-Louise eller hennes lilla dotter Faida skonats från.
– Jag såg hur de våldtog mitt barn. Hon var bara tre år och när de hade slutfört våldtäkten ville de döda henne. Jag mår så dåligt över att min dotter blev ett offer för våldtäkt, säger Marie-Louise.
Sin historia delar hon med många mammor och döttrar i östra DR Kongo idag. Andelen barn som utsatts för våldtäkt i regionen bara ökar. Mellan januari och augusti i år kom 1218 patienter till det PMU-ledda SSV-projektet* på Panzisjukhuset i Bukavu för vård efter sexuellt våld. 20,6 procent av dem var under 18 år. Den yngsta överlevaren var så liten som fyra månader.

På transitboendet Maison Dorcas där Marie-Louise idag bor med dottern Faida, bor även tonåringarna Fatuma och Maria. Flickorna blev våldtagna, fick barn med sina förövare och blev bortstötta från sina familjer.  
– Efter att jag hade fött mitt barn sa min pappa att jag inte var välkommen hem eftersom han inte visste vem som var ansvarig för barnet. Han tycker inte att jag är en bra dotter. När jag tänker tillbaka på det jag upplevt så mår jag dåligt. Ibland får jag så ont att det värker i hela kroppen. Men trots att jag känner mig ensam så känner jag att jag måste resa på mig och fortsätta, säger Fatuma som gruppvåldtogs av rebeller.

Genom Barnens Rätt kampanjen “To Kongo with Love” vill PMU nu lyfta dessa oskyldiga barn och tonåringars situation genom att skicka kärlek i form av ekonomiskt stöd till DR Kongo. För församlingar och individer som vill göra en insats finns nu möjlighet att hjälpa till och ett utbud av informationsmaterial för att lyfta kampanjen finns att tillgå. Läs mer här.

*SSV står för Survivors of Sexual Violence