Intensiv period för Världens Barn

Carola uppträdde på SVT:s Världens Barn gala 2017.
Foto: Världens Barn

Nu har den mest intensiva perioden av Världens Barn-kampanjen dragit igång och fortsätter fram till galan på SVT den 5 oktober. Många frivilliga är engagerade på platser runtom i Sverige och skramlar bössa eller gör olika typer av insamlingar.
– Det är unikt att så många kommer samma för ett gemensamt mål – att ge världens barn de bästa förutsättningarna i livet. Barnen är vår framtid, säger Niclas Lindgren, PMU:s direktor som också är ordförande i Världens Barn.

Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett samarbete mellan 14 bistånds­organisationer, SVT och Sveriges Radios P4-kanaler. Kampanjen pågår hela året, men har i veckan gått in i sin mest intensiva period.

Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. I år går insamlingen som PMU förmedlar till barnrättsprojekt i bland annat Pakistan, Bangladesh och Nepal. I Nepal berövas barn i minoritetsgrupperna i det svårtillgängliga Mugudistriktet sina grundläggande rättigheter. Kunskapen hos föräldrar om vikten av utbildning och hälsa är låg, och barnen ses som en bättre tillgång att arbeta på fälten eller sköta hushållssysslor. Genom att barnen får gå i skola får de inte bara utbildning, utan även näringsrik mat så att de håller sig mätta för att orka med skoldagen och vaccin mot svåra sjukdomar så att de kan fullfölja skolgången. De får också en väg ut ur barnarbete.

Barnen i Nepal är bara några av de tusentals barn runtom i världen som får en bättre vardag till följd av medel från kampanjen. Totalt de senaste 20 åren har Världens Barn förmedlat 1,5 miljarder kronor, helt genom engagemang från allmänheten i Sverige. För den som vill bidra till insamlingen så är det inte för sent att dra igång. Församlingar, föreningar, privata eldsjälar – alla har något att ge.
– Många av PMU:s second hand butiker ger en dagskassa, arrangerar modevisningar och församlingar arrangerar konserter till förmån för Världens Barn, säger Niclas Lindgren.

PMU:s medarbetare som besökt de projekt som får stöd av Världens Barn, kommer vara med och intervjuas i olika P4-kanaler runtom i landet – P4 Sjuhärad, P4 Göteborg, P4 Stockholm och Sisuradio. Den 5 oktober sitter PMU-personal i publiken vid den direktsända galan på SVT.

Läs mer om Världens Barn och PMU:s profilprojekt.

MATILDA HECTOR