Invånare i Filippinerna: ”Hjälpen vi får lättar våra bördor”

Invånare på många av de filippinska öarna utefter tyfonen Haiyans bana, förlorade allt på en och samma dag i november. Många av dem försörjde sig på sina odlingar eller på fiske, och när såväl deras grödor som fiskebåtar förstördes, blev de helt beroende av hjälp utifrån.

Genom sitt väl förgrenade nätverk och sin vana av humanitära insatser har PMU:s samarbetspartner CCF, Christ Centered Fellowship, lyckats ta sig ut för att bistå dem.

– Vi har team ute varje dag, totalt cirka 150 volontärer. Vi förmedlar både mat, vatten och andra förnödenheter så som hygienkit och mediciner mot feber och magproblem, berättar Edwin Arana, projektledare inom CCF.

En av de invånare som biståtts är Andrea Baterbonia , 42-årig trebarnsmamma. Hon försörjde tidigare familjen genom att sälja grönsaker.

– På något sätt lyckades vi få mat på bordet tre gånger per dag även om det var svårt att få tillvaron att gå ihop, berättar hon. Men tyfonen förstörde vår inkomstkälla och vårt hus.

Nu försöker familjen bygga upp ett nytt hus av de träd som fallit omkull.

– Livet kommer att vara svårt, för vi har förlorat allt men vi är tacksamma för den hjälp vi får med mat för dagen. Och vi har inte förlorat hoppet om att kunna återhämta oss, säger hon.

Mira Divino, 70, I Capagao, Panit-an, framhåller att det var tur att tyfonen kom under dagen, annars hade förmodligen många fler dött. Numera har hon svårt att sova om nätterna.

– Det känns som om jag måste hålla mig vaken och beredd ifall något mer händer. Detta är den starkaste tyfon jag varit med om.

Familjens grödor har blivit förstörda och flera av hönsen drunknade. Nu lånar hon pengar för att de ska klara sig:

– Hjälpen vi får lättar den börda det innebär att finna mat för dagen. Det känns som att börja om från noll i livet och jag ber till Gud att han ska ge oss styrka.

Totalt förmedlas cirka 20 000 familjepaket, för att hjälpa människor att klara den närmsta tiden. En mer långsiktig insats planeras också.

För att ge en gåva till PMU:s insamling gå in HÄR och välj Filippinerna
Eller ge din gåva på Pg 90 00 50 – 6. Märk gåvan “Filippinerna”
Du kan också SMS:a TYFON till 72 980 för att ge 50 kr och TYFON100 för att ge 100kr.

Tack för din gåva, den behövs!

Se Edwin Arana berätta om insatsen här