JEMEN Fick hoppet tillbaka – trots kriget

Foto: PMU

Hassan kommer från en liten bergsby i södra Jemen. Byn som ligger långt från någon av de större städerna var från början en lugn plats där Hassan kunde studera. Men när han gick i sjunde klass kom kriget som skulle förändra allt. Plötsligt hade militära trupper tagit sig in i byn. De belägrade skolan och gjorde den till bas vilket tvingade bort alla elever. Skolan blev då ett mål för luftangrepp och det dröjde inte länge förrän skolhuset träffades av raketer och byggnaden förstördes. Även om militären då gav sig av hade skolan kollapsat och kunde inte längre användas för undervisning.
– Många av mina vänner var rädda för att gå tillbaka till skolan då de var oroliga för nya flygplansattacker. Eftersom lärarna inte längre kunde få ut sina löner lämnade de byn för att hitta arbete någon annanstans, berättar Hassan.

Undervisningen som fortsatte efter angreppet fick ske utomhus. Ibland i regn, ibland under stekande sol eller kyla. Bland dammet från vägarna försökte några föräldrar själva undervisa de elever som fanns kvar. Så fortsatte det i över ett år tills Hassans pappa plötsligt förlorade jobbet. Eftersom Hassan ändå knappt kunde studera blev han uppmanad att istället börja söka jobb för att familjen skulle överleva.

– Pappa sa att jag skulle försöka hitta jobb som fåraherde eller bege mig till någon stad för att sälja näsdukar för att kunna försörja familjen, säger Hassan.
Men strax därefter förändrades allt.
När ett projekt som stöttas av PMU startade upp i byn började byns skola att restaureras, skolmaterial köpas in och lärare utbildas. Idag går Hassan i nionde klass och kommer snart att kunna ta examen. Han vågar inte tänka på hur hans liv hade sett ut utan det stöd som gjort att skolan kunnat återuppbyggas.

– Det har räddat livet på mig, och gett mig en framtid, avslutar Hassan.

Din hjälp kan ge fler barn som Hassan hopp och livet tillbaka.

Läs mer om hur ni givare har bidragit och gett hopp till några av världens mest utsatta människor HÄR!