Johannes med band spelar för Kongo igen

På sina konserter för DR Kongo har Johannes Widlund och hans
band tidigare samlat in 200 000 kronor. Nu planerar Johannes för ännu en
turné, och drivkraften beskriver han som ren kärlek.

– Jag har brunnit för Kongo ända sedan jag hörde talas om hur svårt många människor har det där. Numera pluggar jag fred och utveckling vid Uppsala universitet och eftersom jag som student har mer tid att engagera mig, så väljer jag att satsa igen.

– Jag vill ju göra allt jag kan av beundran och medkänsla för drabbade kvinnor i Kongo, föratt skapa hopp. De bär på så mycket styrka, medmänsklighet och driv trots sin svåra situation. Jag inser både allt de klarar som jag aldrig skulle ha kunnat, och hur de lider. Själv lever jag i ett samhälle där det finns en massa rikedom som jag kan vara med och slussa dit.

Denna gång består bandet av ett större gäng än tidigare.En veteran som varit med från första början är Linnéa Smedman, sångerska. Övriga medlemmar är Elias Lind, sång, Johan Sundström, bas, Erik Roos, gitarr, Tobias Edström, trummor och Gustav Dalemo på saxofon.

– De är alla extremt duktiga musiker och jag är väldigt ödmjuk inför att spela tillsammans med dem. Det var också oerhört lätt att värva dem, alla är taggade inför uppgiften. Vi gör detta helt ideellt så att varenda krona går till Panzi. Och kyrkorna där konserterna hålls står för våra resekostnader, berättar Johannes.

Låtarna de spelar spänner mellan svängigt och finstämt, välkänt och egenskrivet på svenska och engelska. Tanken är att det ska finnas något för alla smakriktningar.

När Johannes Widlund tidigare arbetade på PMU, arrangerade han en företagarträff där Denis Mukwege medverkade. I somras träffades de för
andra gången, på den årliga konferensen Nyhemsveckan.

– Det är ju så stort som det kan bli att möta Dr Mukwege. Det finns ingen annan person som jag inspireras och imponeras mer av. Jag fick trycka hans hand och påminna om att vi försöker hjälpa så mycket vi kan.

Det budskap som Johannes vill skicka med till DR Kongos befolkning och till kvinnor som drabbats av sexuellt våld, är att de inte står ensamma.

– Jag vill att de ska veta att de har bröder och systrar som kämpar med dem i andra delar av världen. Vi samlar inte bara in pengar utan är också en hejarklack för dessa fantastiskt starka kvinnor.

Han vill också att vi svenskar ska vidga våra perspektiv:

– Vi måste inse att individer i Kongo är precis lika mycket värda som dem vi möter på en shoppingtur hemma på stan, och vi behöver anpassa
våra liv lite efter det. Vi människor är sammankopplade och kan arbeta
tillsammans för en bättre värld, och det är härligt att leva så.

Målet är att samla in minst 150 000 kronor under
turnén.

– Vi hoppas att vi tillsammans med de pengar vi samlat in tidigare, som multiplicerades av EU:s humanitära organisation ECHO, ska bräcka miljonen, säger Johannes.

Turnéplan:

26 september, Korskyrkan Uppsala, kl 18.30

27 september, Botkyrka pingstförsamling, kl 18.00

10 oktober, Pingstförsamlingen Lidköping, kl 18.30

11 oktober, Pingstförsamlingen Örebro, kl 18.00

Läs mer om arbetet vid Panzisjukhuset här

Så kan du hjälpa:

SMS:a PANZI100 till 72 980 för att ge 100 kr eller, plusgiro 90 00 50-6. Märk gåvan “To Congo with love” Du kan också ge en gåva här