Jonas förväntansfull inför jobbet i Afrika


PMU:s nya regionkoordinator för Östafrika, Jonas Fållsten, har nu tillträtt. Tillsammans med sin fru och fyra barn är han på väg ut till Nairobi i Kenya. Det är inte första gången han bor i Afrika.

– Jag vet inte så mycket om just Nairobi. Jag har läst på lite om staden och landet, säger Jonas Fållsten när vi möts på huvudkontoret i Alvik. Han är på väg ut för att starta ett helt nytt liv i den kenyanska huvudstaden där han från och med denna vecka är anställd som PMU:s nya regionkoordinator med resor i både Östafrika och Zimbabwe. Men han är inte främmande för livet i Afrika. Jonas är uppvuxen i grannlandet Etiopien där föräldrarna jobbade som pingstmissionärer och han pratar än idag flytande amarinja. Det var först när han var 16 år gammal som han återvände till Sverige för gott. Han har också som vuxen bott i Thailand där han jobbat på Evangeliska frikyrkans regionkontor med ansvar för fokusområdet barns rättigheter. Även hemma i Örebro har han som anställd på Lepramissionen och Örebro folkhögskola jobbat med internationella frågor.
– På folkhögskolan jobbade jag på en av enheterna för nyanlända och nysvenskar. På Lepramissionen var jag projekthandläggare för arbetet i Nigeria, Indien och Kongo, berättar han.
Det som lockar honom med tjänsten i Nairobi är främst att få jobba nära partners i fält.
– Jag ser fram emot att få sitta ner med de som utför arbetet i fält, brottas med frågorna och hjälpas åt att hitta lösningar. Det kanske låter som en klyscha, men jag ser fram emot att få se människor ta initiativ och ta ägarskap över en situation. Att få se människor och sammanhang växa.

Jonas tar över ansvaret för regionkontoret efter Erik Sedig som lett arbetet i fyra år.

MATILDA NYAMAI