Jouris skola träffades av bomber

“Var inte rädd, bomberna kommer inte att träffa oss.” Orden kom inte från en mor som ville lugna sitt barn, utan från Jouri, en 8-årig flicka som lugnade sin mamma medan bomberna föll i närheten av dem i Yarmoukområdet, Syrien.
Jouri är modig, men hon visste att för varje bomb som föll, så dog människor. Hon brukade räkna ljuden av bomber i huvudet, tyst, för at inte skrämma sin bror och syster.

– Varje explosion innebar att någon dött, säger hon. Vi såg planen, några passerade mycket nära över våra huvuden.

Yarmouk, ett palestinskt läger inne Syrien, blev skådeplatsen för intensiva strider i oktober förra året. Jouri och hennes familj är palestinier, men föddes och har levt hela sina liv i Syrien.

De tvingades fly för sina liv och lämna allt bakom sig: hemmet, företaget de byggt upp och Jouris favoritplats – skolan.

– Min skola var stor, den hade två lekplatser med en gunga och en massa leksaker, säger Jouri. Klassrummen var färgglada och jag älskade mina lärare. Jag trivdes väldigt bra.

Men i år hann Jouri bara gå i skolan i tre veckor i Syrien, innan den träffades av bomber flera gånger.

– Det fanns fortfarande odetonerade bomber inne i skolan, vi kunde inte skicka våra barn dit längre, säger Hala, Jouris mamma. Att berätta den nyheten för Jouri var svårt, inte bara för att hon är en lysande elev, men också för att hon älskar utbildning och är angelägen om att göra allt som krävs för att fortsätta den.

– När vi först kom till Libanon började jag tjata om och om igen på min pappa för att få registrera mig i skolan, men han fortsatte att tala om för mig att det inte finns någon plats för mig där, tillägger Jouri.

Skolorna tog emot syriska flyktingbarn i början av detta läsår, men utrymmet är begränsat liksom den pedagogiska kapaciteten och många barn fick ingen plats. De flesta syriska flyktingbarn kämpar också med språksvårigheter, eftersom den syriska läroplanen är på arabiska, medan det libanesiska systemet även innefattar engelska och franska.

World Vision Lebanon har, med stöd från PMU, startat ett utbildningsprojekt för syriska flyktingbarn. Det innebär att 120 barn som inte har möjlighet att gå i skolan genomgår ett program som hjälper dem till snabbare inlärning för att förbättra sina studieresultat och vara redo att börja i skolan när det blir möjligt. De får bland annat läsa språk och flera andra ämnen.
Ytterligare 300 barn i åldern 9 till 14 år i Bekaadalen, som börjat i den kommunala skolan men har inlärningssvårigheter, ska få stödundervisning.

– Ju längre ett barn är borta från skolan, desto svårare är det att komma ikapp kamraterna, säger Lara Lteif, projektkoordinator inom utbildning hos World Vision Lebanon. Flyktingbarn löper mycket stor risk för att hamna på efterkälken utbildningsmässigt, vilket kan kosta dem deras framtid.

Jouris faster hörde talas om World Vision:s arbete och registrerade omedelbart sina syskonbarn.

– Att komma hit är det bästa som hänt mig sedan vi lämnade Syrien, säger Jouri, som har varit i Libanon med sin familj i åtta månader men aldrig klagar över att leva ihop med 16 andra familjemedlemmar och släktingar i en lägenhet på två sovrum.

Förändringen i familjens liv är enorm. De hade ett nybyggt hus med en liten trädgård där Jouri lekte med sin katt, fåglarna och getterna. Fadern ägde en liten skrädderifabrik och både den och deras hus träffades av bomber. Han har inte haft något arbete sedan de kom till Libanon.

– Problemet är att det till och med är svårt för libaneserna att hitta jobb, särskilt på vintern, säger en av de libanesiska grannarna. Hur kan då de hoppas på bättre möjligheter?
Före kriget i Syrien började, härbärgerade Libanon redan 455 000 registrerade flyktingar från hela regionen. En försvagad ekonomi och en krympande arbetsmarknad innebär, tillsammans med omkring en miljon nya flyktingar, en ännu större konkurrens om resurserna.
World Vision fortsätter att stödja mer än 60 000 syriska flyktingar i Libanon med matkuponger och utbildningsprogram.
Just nu ger möjligheten att få undervisning Jouri och andra barn det hopp de behöver för att överleva dessa svåra tider.

Text: Patricia Mouamar

Läs mer om hur PMU stöder barns rätt till utbildning i det senaste numret av PMU-tidningen!

Ge ett bidrag till insamlingen för Syriens barn här