Journalistresa till massajerna i Kenya

PMU delar ut fyra stipendier till en studieresa för journalister till Olgulului i Kenya den 2-10 november 2019. På plats får ni följa arbetet mot könsstympning bland massajerna och se hur ett aktivt och långsiktigt påverkansarbete kan förhindra djupt rotade traditioner.

Målet med resan är att ge en fördjupad inblick i kampen mot könsstympning och för jämställdhet. Ni får följa med PMU:s partner i Olgulului distriktet när de beger sig ut i byar och jobbar strategiskt för att förhindra att fler flickor utsätts. Genom ett aktivt påverkansarbete har PMU:s partner i flera byar i Kenya lyckats förändra synsättet kring den djupt rotade traditionen med könsstympning. När projektet startade i Olgulului, könsstympades 98 procent av flickorna, men tack vare det långsiktiga arbetet har man sett en stor förändring. Flera hundra kvinnor och män har förändrat sin attityd till könsstympning och mer än 200 kvinnor har aktivt valt bort ingreppet.
Ni får möta kvinnor som utsatts, och kvinnor och män som kämpar för att få ett slut på könsstympningen i byarna. Ni får möta starka ledare och förändringsaktörer som lagt grunden för arbetet mot könsstympning, och politiker som jobbar med frågan på parlamentsnivå. Vi kan garantera dig starka berättelser. I programmet kommer det finnas gott om tid för egna intervjuer och fototillfällen.

När: 2-10 november 2019
Var: Kenya (vi kommer bo enkelt i både Nairobi och massajområden)
Vem: Journalister och fotografer som vill lära sig mer om könsstympning och hur biståndsarbetet fungerar.

Kostnader och stipendium
Det finns fyra platser på resan. De som väljs ut får ett stipendium som täcker flygresan, bilresan inom landet samt logi (ni står för övriga kostnader som mat, visum, vaccination, försäkring, resa t/r Arlanda m.m.)

Datum och program
Vi flyger från Arlanda den 2 november och planerar att vara tillbaka runt den 10 november (med viss flexibilitet kring datumen). Detaljerad reseinformation och program skickas ut om du antas.

Ansökan och antagning
Ansökan ska skickas in senast 15 juni. Besked om antagning ges i augusti. I urvalet utgår vi från en variation av medietyper och inriktning. Skicka ett mail till matilda.nyamai@pmu.se och beskriv på en A4-sida varför du vill åka med, exempel på artiklar eller inslag du vill göra, samt publiceringsplattformar. Skriv också om dig själv och din bakgrund. Bifoga CV och referenser.

Kontaktperson
Matilda Nyamai, pressekreterare och redaktör, PMU, matilda.nyamai@pmu.se, tfn 0765-36 96 24.

MATILDA NYAMAI