Kallbadar för att uppmärksamma vattenbristen

Kan du tänka dig att hoppa i närmsta sjö och kallbada för att ge någon i världen tillgång till rent vatten? PMU har dragit igång utmaningen #kallbadaförvatten för att uppmärksamma vattenbristen runtom i världen och visa på hur enkelt det är att göra skillnad.

I samband med Giving Tuesday drog PMU och träningsprofilen och grundaren av Träningsrevolution, Erika Kits Gölevik igång kallbadsutmaningen #kallbadaförvatten. Erika som kallbadar året runt, berättar i en video på PMU:s sociala medier vilka fördelar som finns med att kallbada.
– Att kallbada sägs öka immunförsvaret och ämnesomsättningen. Det lär även kroppen att kyla inte är något farligt. Det här har dels gjort att jag fryser mindre och att jag liksom går med vårat klimat istället för mot det, berättar hon. Satsningen görs för att belysa problemet kring brist på rent vatten runtom i världen.
– Idag saknar mer än två miljarder människor tillgång till rent vatten, något som inte bara är en utmaning för att överleva utan även är ett hinder för god hälsa och utveckling. Det är därför vi på PMU tycker att denna satsning är viktig. Genom att kallbada kan du vara med och bidra rent konkret, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef, PMU.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska gå ut och kallbada i närmsta utomhusvatten och samtidigt swisha 135 kronor till PMU:s vattenkampanj.
– Genom PMU:s vatteninsatser på olika platser i världen så kan vi för endast 135 kronor ge en människa tillgång till rent vatten på obestämd framtid, säger Johanna Litsgård Lebourne.

Kallbadandet kan följas via PMU:s sociala medier. När man badat, utmanar man någon annan att bada.
– Kallbada för vatten. Skicka utmaningen vidare till en vän, säger Erika Kits Gölevik.
Vill man inte själv hoppa i vattnet, så kan man betala för att någon annan ska göra det.

MATILDA NYAMAI