Julkampanjen drar igång

Samtidigt som PMU:s partner vid Panzisjukhuset i DR Kongo, Denis Mukwege, tilldelats Nobels fredspris för sin kamp mot det sexuella våldet, så fortsätter striderna och våldtäkterna i landet. Behoven bland de drabbade är stora. PMU drar nu igång kampanjen ”Besvara hatet med kärlek” för att samla in medel till arbetet i DR Kongo.

Situationen i DR Kongo är värre än på länge. Den senaste tiden har det rapporterats om strider, politisk oro och massvåldtäkter. Befolkningen lider, speciellt kvinnorna och barnen.

På förfrågan av Denis Mukwege startade PMU för 15 år sedan, SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence), vid Panzisjukhuset. Projektet skulle ge kvinnor och barn som hade utsatts för sexuellt våld vård. Hittills har 54 471 kvinnor och barn fått vård för sexuellt våld genom projektet. Många fler har vårdats ute i landet runtom på partnern CEPAC:s övriga sjukhus och hälsokliniker. Sedan 2014 har PMU åtagit sig att samla in tre miljoner kronor årligen till SSV-projektet, pengar som kommer från gåvogivare i Sverige.

Idag erbjuds patienter vid Panzisjukhuset inte bara medicinsk vård, utan även fysisk, psykisk och juridisk. Genom yrkesutbildningar på det PMU-stödda transitboendet Maison Dorcas, får man även rätt verktyg att kunna skapa sig en framtid när man kommer tillbaka ut i samhället.
– Tack vare det arbete som PMU är med och stöt­tar, kan kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld få livet tillbaka, nya möjligheter att resa sig och skapa en framtid för sig och sitt land. Arbetet för långsiktig förändring pågår för fullt och vi behöver tillsammans stå kvar i kampen för fred och jämställdhet i DR Kongo, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU.

De insamlade medlen går till PMU:s arbete i DR Kongo.
Din gåva behövs! Gå in här för att bidra till arbetet.

MATILDA HECTOR