Karameller och bingo hjälper världens barn

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj där 12 olika organisationer tillsammans samlar in pengar till olika projekt. Många individer gör också frivilliginsatser i kampanjen runtom i landet.

Ä Man säger att ingen kan göra allt men att alla kan göra något. Men tillsammans kan vi göra så mycket mer, säger Marina Andersson som jobbar ideellt för Världens Barn i Gränna.

Hon har bott i Gränna tillsammans med sin familj i ett och ett halvt år och involverades i kampanjen redan när de flyttade dit. I Pingstkyrkan frågade man om hon ville vara med i en Världens Barn-grupp och hon såg möjligheten att träffa människor med samma intressen som hon själv har Ä att ge och hjälpa andra. Hon tycker att det är bra att även människor som inte är knutna till pingstförsamlingar får se mer av organisationen PMU genom Världens Barn.

I år samlar PMU in pengar bland annat till ett nutritionsprojekt i DR Kongo. Landet är rikt på naturtillgångar men befolkningen lever i fattigdom. På grund av långa osäkra perioder av konflikter och våld vågar människorna inte arbeta på sina åkrar utan beger sig ofta till storstäder, där de får problem med att försörja sig. Detta gör att många, främst barn, är undernärda och sjuka. Därför stöder PMU flera nutritionscenter i området, där barn och ammande mammor får näringsriktig mat. Något annat som saknas är sjukvård på centren kan de som ingår i projektet få vård för sina barn.

Något som är viktigt för både PMU och Marina, är att sprida kunskap och därför har de tillsammans tagit fram ett millenniebingo som ska användas i samband med Världens Barn- och Barnens rätt-kampanjerna. Spelet går ut på att lära barn om FN:s barnkonvention, millenniemålen och själva kampanjerna.

Förra året tog Marina fram, tillsammans med flera kokerier i Gränna, Världens Barn-polkagrisen. Hennes son Petrus var den som kom på vilken smak godiset skulle ha och pengarna från försäljningen går till kampanjen. I år har den traditionella polkagrisen bytts ut mot polkakarameller med samma smak.

Det finns också mycket annat som kommer pågå i Gränna i samband med Världens Barn.

Ä Vi ska bland annat ha en stor gala, second hand-försäljning till förmån för kampanjen, bingokvällar och en final

i Svenska kyrkan, säger hon.

Även i andra delar av landet engagerar sig många pingstförsamlingar och individer i kampanjen. I oktober kommer man att kunna se Världens Barn-bössorna och många frivilliga som gör en stor insats för barn i världen.

Årets stora insamlingsdagar är den 6 och 13 oktober.

Fotnot: Förutom PMU deltar Diakonia, Föräldralösa Barn, KFUM, Lions, Plan Sverige, PMU, Läkarmissionen, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska kyrkan, Vi-skogen och Unicef Sverige i Världens barn.

Missa inte på SVT1Ä

Världens Barn i Världen

7 oktober kl 18.15Ä19.00

Tillsammans för Världens Barn

12 oktober kl 20.00Ä22.00

Riksinsamlingen Världens Barn

14 oktober kl 18.15Ä19.00