Karmarongfolket fick besök av Världens Barn

I oktober kommer PMU:s arbete bland Karmarongfolket i Nepal att skildras i SVT:s tv-sända gala Världens Barn. PMU:s kommunikations- och insamlingsteam besökte nyligen det avlägsna Mugudistriktet. Med sig på resan hade de familjen Samuelsson från Öckerö, där döttrarna Elina och Elicia har samlat in hundratusen kronor till Världens Barn.

För några dagar sedan kom Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr från PMU:s kommunikations- och insamlingsteam hem från en resa till byn Mangri i det avlägsna Mugudistriktet i Nepal. I området stöder PMU och Radiohjälpen hälso- och utbildningsinsatser bland Karmarongfolket. Mugudistriktet ligger i Himalayabergen och Mangri är en av 16 byar i området.
– Vi reste tillsmammans med Elina och Elicia Samuelsson och deras föräldrar och gjorde reportage åt SVT, Sveriges radio, Världens barn och PMU. Tjejerna har varit duktiga på att samla in pengar till Världens Barn och nu skulle de få komma ut och träffa barn i ett av våra projekt, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU.
Det var ingen vanlig resa. Det krävdes två inrikesflyg och en dags vandring i bergen.
– Det här är ett område som ligger väldigt avlägset. Det var fantastiskt att se hur vår partner UMN jobbar med både hälsa för barnen och att förbättra skolan och undervisningen på plats, säger Johanna Litsgård Lebourne.
Byn de besökte ligger på 2200 meters höjd över havet och är starkt eftersatt. Man plogar och sår med hemmagjorda redskap. Vintrarna blir kalla med snö, och mycket tid går åt till att samla ved.
– Barnen måste vara med och hjälpa till med allt praktiskt och jag kan bara föreställa mig hur kallt det blir när vintern kommer. Man lever mycket för dagen och när vi frågade barnen om deras framtidsdrömmar så hade de inga, vilket visar hur skört och hårt livet är, säger Johanna Litsgård Lebourne.

Elina och Elicia som var med på resan fick träffa barnen i Mangri som får del av projektets insatser. Deras möten med barnen och berättelser från platsen filmades av PMU:s team och kommer att skildras i inslag under Världens Barns tv-sända gala i SVT i oktober.
– Under de två dagarna vi var i Mangri var vi bland annat med på hälsoundersökningar för skolbarnen. Det finns mycket sjukdomar i byn och eftersom det är långt till sjukhuset är det många som dör. Framför allt barnen lider, även av undernäring och brist på näringsrik mat, säger Annelie Edsmyr som filmade resan.
– De fick genomgå hörsel och synundersökning, testas för järnbrist och fick avmaskningsmedel. Mår inte barnen bra går de inte till skolan, så hälsa och skola hänger ihop på ett väldigt konkret sätt, tillägger Johanna Litsgård Lebourne.
Förutom hälsoundersökningarna var Elina och Elicia också med under en skoldag i ett par klasser, intervjuade barn och besökte två familjer där de fick intervjua barnen om deras vardag.

MATILDA NYAMAI