Kläder har nått flyktingar i Makedonien

Upp emot 12 000 flyktingar passerar varje dag gränsen till Makedonien för att ta sig vidare ut i Europa. Sedan flera länder inom EU bestämt sig för strängare gränskontroller, har bara de från konflikthärdar som Syrien, Irak och Afghanistan fått komma igenom. De andra stoppas vid gränsen. Tusentals flyktingar som vägrar åka tillbaka till sina hemländer, tvingas därför stanna i Makedonien och Grekland. Detta har gjort omständigheterna svåra vid gränsområdena.
– Situationen blir värre och värre. Några av dem vägrar äta. Det har blivit kallare väder, det regnar och snön kan komma vilken dag som helst, säger Mirco Andreev som är chef för den lokala samarbetspartnern, Agape Macedonia.
Många av de flyende kommer med bara kläder på kroppen och är inte förberedda för vinterns kyla. Att köpa kläder i Makedonien är dyrt. På initiativ av Smyrna Pingstförsamling i Göteborg har flera av PMU:s second hand-butiker därför skänkt vinterkläder som skickats ner till flyktingarna i Makedonien och som nu delas ut till behövande genom Agape Macedonias personal. Kläderna som skänkts från butikerna har blivit en räddning för många.

En stor del av de flyktingar som personalen från Agape Macedonia möter vid gränsen, kommer från krigssituationer och bär med sig fruktansvärda berättelser och upplevelser. Majoriteten är barn och ungdomar. Några reser ensamma, andra med ena föräldern, en släkting eller tillsammans med en grupp från hembyn.
– Ofta är det tonåringar som reser i grupp. Nyligen såg jag en grupp med åtta tonårsflickor från Syrien som hade reste tillsammans. Det rådde stor förvirring bland dem och de såg ut att ha blivit utnyttjade under resan. De visste inte var de befann sig eller vart de skulle åka. Det gjorde mig ledsen, berättar Micro Andreev.
Han har också sett hur en mamma som burit sitt handikappade barn på ryggen tagit sig över gränsen, och hur en broder ledsagat sitt blinda syskon vidare ut i Europa.

Till följd av de stora flyktingströmmarna är behoven stora på många håll runtom i Europa och i Mellanöstern. Förutom de kläder som skänkts till människor vid gränsområdet i Makedonien, så har PMU också en pågående insamling som går till syriska familjer och barn i tältlägren i Bekaadalen i Libanon. Lägren ligger bara några kilomenter från den syriska gränsen. Det kommer snart att bli minusgrader även där och det kan komma upp emot en meter snö utanför de tunna tältdukarna. Genom partnern World Vision gör PMU en insats där familjer får möjlighet och medel att förbereda tälten inför den stundande vintern. Barnen får också en sysselsättning under dagarna och erbjuds den grundläggande föreberedande utbildning som de behöver för att ta sig vidare till skolan.