Kongo, Bangladesh och Mellanöstern bland årets värsta kriser

Varje år listar international Crisis Group tio konflikter i världen som det är bra att ha lite extra koll på, skriver tidningen Omvärlden. Årets lista toppas av Nordkorea, följt av USA vs Saudi-Arabien och Iran, men längre ner på listan finns flera länder där PMU och våra partner är med och arbetar med olika projekt.

Redan på tredje plats kommer Bangladesh och Burma. PMU har arbete i båda länderna, och stöder bland annat minoritetsfolks rättigheter till utbildning på sina egna språk. Läs om våra insatser här.

Kriget i Syrien och situationen i Mellanöstern finns med på olika platser på listan. PMU arbetar bland annat med utbildning för syriska barn i flyktingläger i Libanon, men gör också stora humanitära insatser i Irak. Läs om våra projekt här.

På plats åtta kommer Kongo-Kinshasa, som nu är rankad som en av världens värsta humanitära katastrofer enligt FN. Den humanitära krisen sammanfaller med den politiska oron, med president Kabila som vägrar lämna ifrån sig makten och genomföra utlovade demokratiska val. Det sexuella våldet eskalerar och drabbar kvinnor och barn, och slår sönder inte bara enskilda människors liv utan också hela samhället. Läs om PMU:s stöd till dr Mukwege och Panzisjukhuset, där kvinnorna får en holistisk vård och dessutom stöd som hjälper dem att hitta vägare vidare, här.

Hela listan över de värsta kriserna år 2018 finns på tidningen Omvärldens hemsida.