Kongo i fokus under PMU:s jubileumskonserter

Stämningen var laddad i Smyrnakyrkan på fredagskvällen.
Äntligen var det dags! Nu stod de där på estraden i Smyrnakyrkan, Göteborg Ä
Sonja Aldén, Frank Ådahl, Terese Fredenwall och Putte Nelsson, de artister som stod för programmet när PMU bjöd in till jubileumskonserter den 10, 11 och 12 april i Göteborg, Stockholm och Örnsköldsvik.

Och den goda stämningen höll i sig hela helgen. Sånger och mellansnack förmedlade budskapet om att vi alla behöver finnas där för varandra, oavsett om vi bor långt borta eller nära. PMU:s arbete på Panzisjukhuset i DR Kongo var i fokus för kvällens insamling, och många ville vara med och ge en gåva eller anmäla sig som månadsgivare för att stötta arbetet.

Det allvarliga budskapet blandades med många glada skratt och en festlig stämning. Sonja Aldén framförde några av sina mest kända och älskade sånger, däribland För att du finns. Terese Fredenwall delade en gripande berättelse om en flicka hon mött på ett barnhem, och sjöng sedan sången Evelyn.

Frank Ådahl sjöng bland annat En liten stund med Jesus, kompad på piano av kapellmästare Rodney Alfvén som spelade så att allt vibrerade. Och allsångsledaren Putte Nelsson fick publiken att sjunga en pentatonisk skala genom att hoppa på scenen som om den var ett tangentbord.

Ä Vi är mycket nöjda med konserterna, säger Elisabeth Hammarberg, kommunikations- och insamlingschef på PMU. Vi är glada för de budskap som artisterna förmedlade och tacksamma för alla som kom och firade PMU. Nu tar vi nästa steg framåt i arbetet, för det finns mycket kvar att göra. Men tillsammans kan vi få stå för ett hopp om att människor faktiskt kan få det
bättre genom de insatser vi gör.

Totalt kom omkring 1 300 personer på de tre konserterna. Insamlingen gick också bra och ska nu räknas samman och oavkortat gå till Panzisjukhusets verksamhet.

Ä För 130 kr kan en patient få vård i tio dygn, berättade Elisabeth Hammarberg under konserterna. Det är inte så mycket pengar för oss,
men det kan vara livsavgörande för det barn eller den kvinna som får hjälp.

Av Carolina Klintefelt