”Könsstympning är ett globalt problem”

Lanoi Parmuats budskap är tydligt.  
– Könsstympning är ett globalt problem, det handlar inte om massajerna eller afrikanerna. Vi behöver räcka varandra händerna och få ett slut på det. Det är hög tid att vi implementerar de lagar och deklarationer som gjorts och att vi nu stöttar varandra med den kunskap vi besitter, säger hon efter några dagar fulla av nätverkande, medieintervjuer och föreläsningar. Som en del av uppmärksammandet av Internationella kvinnodagen på söndag, är hon och maken Johnson Osoi Parmuat i Stockholm för att berätta om sitt arbete mot könsstympning bland massajerna. En folkgrupp de själva tillhör.

Lanoi är känd i Kenya för sitt starka engagemang för barns och kvinnors rättigheter utifrån ENAI Africa, som är en av PMU:s partners i landet. Genom utbildning och samhällsdialog, där varje röst kommer fram, jobbar Lanoi för att könsstympning ska minska i Naretoi, Kajiado. Som ett resultat av flera års påverkansarbete, har hon idag en framträdande roll och en röst man lyssnar till både politiskt och medialt i hemlandet.  
– För mig har det under denna vecka varit viktigt att ämnet än en gång fått internationell uppmärksamhet och att vi fått utbyta våra upplevelser kring könsstympning. Det lokala utbytet av ett globalt problem behöver ständigt uppmärksammas, menar hon.

Den juridiska aspekten och politiska viljan att göra något åt könsstympning, var något som hennes make Johnson Osoi Parmuat lyfte under ett möte i riksdagen under onsdagen. Som talman i det regionala parlamentet jobbar han ständigt med att förbättra situationen för flickorna i landet och när vänsterpartisten Hans Linde och Kristdemokraten Désirée Pethrus mötte upp från SRHR-gruppen fick han möjlighet att dela med sig av dessa erfarenheter.

Både Lanoi och Johnson ser positivt på det nätverkande och de möten de fått under veckan. Johnson menar att Sverige kan bidra till mer förändring än man tror, utan att det behöver kosta en enda krona.  
– Ni sitter på mycket kunskap och erfarenhet, ni kan göra en enorm skillnad genom att bara dela denna kunskap. Det behöver inte kosta något eller innebära resor, det räcker med mailkontakt. Dela med er av den kunskap ni har, säger han.

För att läsa mer om Lanoi och Johnsons besök i media:

OmVärlden, 5 mars 2015: Kampen mot könsstympning fokuserar på kvinnors ekonomi

Dagen, 6 mars 2015: “Att arbeta mot könsstympning är en andlig kamp”