Kriget i Syrien inne på sitt sjätte år

För fem år sedan gick Syrien från att vara ett medelinkomstland till ett land i fullskaligt krig. Det som startade med fredliga protester i mars 2011 krossades med brutalt våld från regeringen och har idag lett till vår tids värsta humanitära katastrof. Förödelsen i landet är enorm. Hem, skolor och sjukhus ligger i ruiner. Många har sett sina anhöriga dö. Omkring 12,5 miljoner syrier befinner sig just nu på flykt. Många är barn, ofta traumatiserade från sina upplevelser. Enligt Unicef saknar 700 000 skolbarn på flykt i området tillgång till utbildning. Diana som bor i ett tält i Bar Elias i Bekaadalen i Libanon är ett av de barn som mist sin skolgång.
– I Syrien gick jag i skolan, jag hade många vänner. Jag älskade skolan, men nu har jag förlorat allt. Jag sitter bara här inne i tältet hela dagarna. Jag har inga leksaker och inga vänner, berättade hon när PMU besökte henne för en tid sedan.

PMU jobbar för att de syriska barnen inte ska bli en förlorad generation.
– Vi fortsätter att stödja insatser framför allt bland barn för att ge dem möjlighet till utbildning och att ha en barnvänlig plats att gå till på dagarna. Barn är de som drabbas hårdast av krig och konflikt och nu finns en generation som växer upp som inte har upplevt något annat än krig och att vara på flykt, säger Jessica Hedman, humanitär handläggare på PMU.

Insatserna har möjliggjorts tack vare stöd från Radiohjälpen och den generositet privatpersoner, kyrkor och andra givare visat i och med den pågående krisen. Under de svåra vintermånaderna gav PMU kontantstöd till familjer så att de kunde köpa in filtar, kläder och bränsle till kaminerna. Men behoven är fortsatt enorma.

Stöd vår insats för Syriens barn!
Swisha en valfri gåva till 9000506. Märk gåvan Syriens barn.
Plusgiro 900050-6. Märk gåvan Syriens barn.
Sms:a SYRIEN100 till 72 980 för att ge 100 kr.

Läs mer här.