Kväll för Kongos mammor drog stor publik

Som en del i PMU:s vårkampanj hölls i torsdags kväll en välbesökt konsert i Stockholm i samarbete med Filadelfiakyrkan. I fokus stod DR Kongo och mödrahälsovård, och totalt kom drygt 70 000 kronor in till arbetet vid Panzisjukhuset. Soulartisten Samuel Ljungblahd, a cappellagruppen Dynamic och kören Birka Gospel uppträdde för de 1200 besökare som var på plats.

Stämningen var på topp under kvällen. Samuel Ljungblahd fick med sig hela publiken i sång i olika stämmor och de 150 medverkande i Birka Gospel bjöd på glädje och inspiration. A capella-gruppen Dynamic bjöd på en varierad repertoar med höjdpunkter som countrylåten “I fly away oh glory”.
Under kvällen medverkade också ett husband under ledning av Samuel Hector.

Maria Bard, PMU, informerade om arbetet med mödravård i DR Kongo, som sker i samarbete med CEPAC. Dessutom visades PMU:s nyproducerade film på samma tema.

Budskapet fick en förankring i Sverige, genom att Martina, medlem i Filadelfiakyrkan, berättade om sin egen svåra förlossning, och den tacksamhet hon känner över den vård som fanns tillgänglig för henne här hemma. För många kvinnor i världen är mödrahälsovård långt ifrån självklar. Totalt dör 1000 mammor varje dag i samband med graviditet eller förlossning, och majoriteten av dem bor i Afrika.

– Det finns många behov i världen, men det finns också hopp. Alla kan vara med och göra skillnad, ta med dig den insikten hem, uppmanade Elisabeth Hammarberg, kommunikationschef på PMU, konsertdeltagarna.