Kyrkan avgörande för flyktingar i Thessaloniki

65 miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem på grund av krig eller katastrof. PMU bedriver idag ett stort humanitärt arbete för flyktingar på plats i drabbade länder och i grannländer dit de flytt. Men vi gör också insatser på vår egen kontinent. Just nu genomför vi en insats genom en Pingstförsamling i Thessaloniki i Grekland, som ger stöd till 3000 flyktingar som flytt från Syrien, Afghanistan och Irak.

– Vi lärde känna Amal vid ett av lägren som vi besöker. Hon såg väldigt trött ut och hennes röst lät sorgsen. Vi fick snart veta att hon hade förlorat sin man och alla sina barn i en terroristattack i sitt hemland. Vi hade inga ord, utan kunde bara omfamna henne och be för henne. Så småningom började hon återhämta sig och vi såg en gnista av liv i hennes ögon, berättar Evie Ampatzi, sekreterare i Apostolic Church i Thessaloniki.
Amal är en av de tusentals flyktingar som hamnat i Grekland efter att ha försökt nå vidare ut i Europa.

Många av de som tagit sin tillflykt till Europa, sitter nu fast i flyktinglägren i Grekland. Idag bor 6000 flyktingar i tält i norra Grekland. I vissa byar där det tidigare bara bodde ett par hundra människor, finns nu tusentals flyktingar som bosatt sig i tillfälliga tält.
– Just nu betjänar vi mer än 3000 flyktingar i vår stad genom vår kyrka. Det är en otrolig situation att befinna sig i, vi har sett hur Guds hand har lett oss, men vi vet inte vad som kommer att hända imorgon, säger Paul Demetriades, pastor i Apostolic church i Thessaloniki.

När församlingen för två år sedan såg strömmen av flyktingar som kom, så visste de inte vad de kunde bidra med. De flesta kom från Syrien, Afghanistan och Irak.
– Jag minns fortfarande hur tusentals människor sov på fältet och man kände sig så liten och ovärdig att förse dem med hjälp, säger Paul Demetriades.
Vid den tiden befann sig Grekland i ekonomisk kris.
– Grekland är i kris sedan 2012. 90 procent av våra församlingsmedlemmar är arbetslösa. När flyktingarna kom var kyrkan och det grekiska samhället under stor press, berättar Paul.
För att hjälpa församlingen i deras arbete skickade PMU en lastbil med ett ton kläder.
– När den stora lastbilen kom, frågade jag församlingsmedlemmarna om hjälp. Mer än 40 personer hjälpte till att lasta av lastbilen och ta in kläderna i kyrkan. Många jobbade åtta timmar i sträck. Det var overkligt. Flera i vår församling har inte ens mat till sina egna familjer, berättar Paul Demetriades, pastor i församlingen.

Genom Apostolic Church i Thessaloniki medfinansierar PMU nu en insats för att hjälpa flyktingarna genom framförallt utdelning av mat och andra basala förnödenheter. Pingst Karlstad och Smyrnakyrkan i Göteborg stödjer också insatsen.

Vill du stödja arbetet?
PG. 90 00 50-6, uppge ”Katastroffonden”.
Swish 9000506, märk gåvan ”Katastroffonden”.

Matilda Hector