Kyrkan i DR Kongo manar till lugn

Trots befarad oro i DR Kongo efter att president Joseph Kabila i måndags vägrat lämna ifrån sig makten, så är det i dagsläget förhållandevis lugnt i landet. PMU:s samarbetskyrka CEPAC, har gått ut och manat befolkningen till lugn. 

Måndagen den 19 december kunde blivit en historisk dag i DR Kongo. För första gången skulle en demokratiskt vald president ha avslutat sin mandatperiod och lämnat över till en demokratiskt vald efterträdare. Istället klamarar sig president Joseph Kabila kvar vid makten och har skjutit upp valet till april 2018. Men han har varken presenterat en plan för genomförandet av kommande val, eller utsett någon interimsregering tills nya val kan hållas. 74 procent av befolkningen vill att han lämnar ifrån sig makten och bland civilbefolkningen är oron nu stor inför vad som ska hända.
– Vår samarbetskyrka CEPAC har uppmanat befolkningen till fredliga demonstrationer. Militären har man uppmanat att inte använda övervåld, säger Maria Bard, PMU:s policyrådgivare för DR Kongo, som kontinuerligt har kontakt med partners i landet.

Måndagen förlöpte i förhållande till förväntningarna lugnt, förutom ett antal incidenter som arresteringar och sammandrabbningar mellan demonstranter och militär på ett par platser i landet.
– De största oppositionspartierna hade inte kallat till demonstrationer eftersom man officiellt menade att man inte ville ge regeringen någon anledning att använda våld. Vid midnatt då president Kabilas mandatperiod officiellt var över uppmärksammade dock olika grupper och personer detta genom att blåsa i visselpipor, berättar Maria Bard.

Under tisdagen ökade spänningarna i huvudstaden Kinshasa och i Lubumbashi, vilket skulle kunna tala för att våldsspiralen kommer eskalera ytterligare de närmsta dagarna.
– Regeringen har sagt att folkgrupper större än tio personer kommer att skingras och militär närvaro har ökat vid strategiskt utvalda platser runt om i landet. Samtidigt fortsätter begränsningarna på media och delvis även internet, säger Maria Bard.
Den katolska organisationen CENCO har lett medlingsförhandlingar mellan president Joseph Kabila och oppositionen, men dessa avslutades i lördags.
– De kommer dock att återupptas idag efter att de katolska biskoparna återvänder från ett möte med påven i Rom. Men frågan är vad det kan leda till, menar Maria Bard.
– Det är en osäker utveckling i DR Kongo och vi behöver fortsätta följa den under en tid framöver och fortsätta uppmana till internationellt tryck på Kabila, säger Maria Bard.
MATILDA HECTOR