Kyrkan viktig aktör i kampen mot könsstympning

– Det var en hemsk upplevelse. Som barn har du ingen aning om vad som väntar förrän du verkligen blir utsatt för det. Då inser du hur smärtsamt det verkligen är, berättar Magdalene Kalel. Hon var bara 14 år när hon en tidig morgon väcktes för att bli könsstympad.
Som bedövning fick hon en hink med iskallt vatten över sig.
Ingreppet har satt sina spår och Magdalene tvivlade länge på sig själv som kvinna och på massajkulturens sociala strukturer.
– De förbereder dig med att tala om vikten av vad du går igenom: “Du ska bli en av oss, var stark, gråt inte, väck inte din pappa, stör inte”, och så vidare, men när du sitter där så hör du nästan ingenting för att du är så rädd, berättar hon.
Könsstympningen utförs ofta på många flickor i följd, utan att redskapet rengörs. Förutom svår smärta, blödningar och infektioner, riskerar flickorna att drabbas av hiv och förlossningskomplikationer som kan sluta med döden.
– Det var inte förrän jag såg min syster bli könsstympad som jag insåg hur
fruktansvärt det är. Att se allt blod och hur smärtsamt det är, jag tänkte att
de som gör det här kan inte vara mänskliga!

Trots att könsstympning är förbjudet enligt lag i Kenya, så utför alla utom en av landets 43 etniska grupper ingreppet. Bland massajerna könsstympas 90 procent av alla flickor. För de som klarar sig igenom ingreppet, väntar giftermål och ofta tidigt barndafödande. Följden blir att många flickor tvingas hoppa av skolan. För Magdalene slutade det väl. Hennes föräldrar förstod vikten av att studera och idag är hon en av Kenyas unga ledare.

PMU stödjer den kenyanska pingströrelsen FPFK, som genom utbildning och samhällsdialog aktivt jobbar för att den negativa traditionen att könsstympa unga flickor ska utrotas. Just utbildning är en av nycklarna till att förhindra att traditionen sprids och PMU stödjer därför skolgång och en byggnation av en internatskola för flickor som lever i riskzonen för att bli utsatta.

I samband med internationella kvinnodagen besöker massajledaren Lanoi Parmuat Sverige. Hon kommer möta svenska politiker, hålla seminarier och delta i panelsamtal om kvinnors rättigheter. Lanoi är en av nyckelpersonerna i pingströrelsen FPFK:s arbete mot könsstympning.

För mer information om PMU:s vårkampanj mot könsstympning, läs här.