Kyrkans ledare ska motverka våld

– Jag har möten varje månad med kvinnor i olika byar i mitt område, och jag vet att minst 40 procent av de kvinnor jag träffar, på något sätt misshandlas av sina män, säger den koptiska prästen Sarbyon Badry. Han var en av deltagarna i en tvådagars utbildning i Egypten, på temat våld i nära relationer, som PMU nyligen anordnade tillsammans med partnern IMC.

Enligt FN utsätts 30 procent av de gifta kvinnorna i Egypten för våld i hemmet. Det kan handla om fysiskt våld eller sexuella och psykologiska övergrepp. Det var med anledning av att problemet är så stort, som PMU:s partner IMC bjöd in präster, pastorer och andra ledare inom kyrkan till en workshop om våld i hemmet. Utifrån det brittiska materialet ”Restored”, som översatts till arabiska, diskuterade man våldskulturen i egyptiska hem.
– Religiösa ledare är en stark maktfaktor i den egyptiska kulturen. Många söker sig till dem för att få råd om livet och hur de ska hantera livssituationer. Om präster, pastorer och andra ledare på ett bättre sätt kan få kunskap och verktyg att hantera och hjälpa familjer där våld i hemmet förekommer så kan det rädda många kvinnor i Egypten, säger Sara Jakobsson, PMU:s regionkoordinator för Mellanöstern och Nordafrika, som var en av utbildarna.
Det finns många orsaker till varför männen är våldsamma mot sina fruar.
– Det kan handla om brist på kunskap vad gäller kvinnors rättigheter och värde. Pressen som kommer utifrån, men också det traditionella sätt vi lever och tänker i Egypten, menar Sarbyon Badry, en av deltagarna. Han kommer nu ta den nyinhämtade kunskapen vidare till sin församling.
– Jag har fått lära mig om nya sätt att prata om ämnet, från olika perspektiv. Förhoppningsvis kan jag nå ut till fler. Jag blev också inspirerad efter denna utbildning att fortsätta jobba ännu mer mot våld i hemmen. Jag kommer vara tydligare i mitt budskap vad bibeln säger om våld och göra mitt bästa i att stötta de som utsätts, säger han.

MATILDA HECTOR