Lämna in din mobil – stoppa konfliktmineralerna från Kongo

Eva Axell-Hillerström, butikschef i PMU Second Hand i Jönköping, intervjuades i SVT om samarbetet med Universal Avenue, som går ut på att återvinna konfliktmineraler från gammal elektronik.

Sedan tidigare tar PMU Second Hand emot gammal elektronik i sina butiker för att sälja den vidare. Men genom ett nytt samarbete med Universal Avenue kan man nu också erbjuda kunder att lämna sådan elektronik som inte kan säljas och i stället återvinna de mineraler som finns i produkterna – och på så sätt vara med och motarbeta en av grundorsakerna till konflikterna i Kongo, nämligen striderna om gruvorna.

Erbjudandet gäller än så länge butikerna i Alingsås, Jönköping, Trollhättan och Trelleborg, men på sikt hoppas man att kunna bygga ut till fler butiker.

Överskottet av hanteringen kommer att gå till PMU:s samarbete med Panzisjukhuset och projekt som arbetar för att hjälpa barn och kvinnor som riskerar att hamna i slavliknande förhållanden på grund av konflikterna kring gruvorna.

– Det är fantastiskt att vi kan jobba med Panzisjukhuset och vara med och minska gruvbrytningen av mineralerna. Samtidigt som vi återbrukar och tar tillvara på elektroniken när den är slut i våra ögon, säger Eva Axell-Hillerström till SVT Nyheter Jönköping som nyligen gjort ett inslag om verksamheten.

Se inslaget från SVT Jönköping här.