Lansering av bok om modig kongomissionär

Boken Vittnet som vägrade tiga som handlar om hur den tidiga missionären EV Sjöblom trotsade kung Leopold II:s välde i DR Kongo och talade öppet om orättvisorna i landet, lanseras i Pingsthuset den 12 juni. Författaren Birger Thuresson finns på plats och samtalar om boken.

Den 12 juni klockan 15:45 till 17 är det lansering i Pingsthuset av boken Vittnet som vägrade tiga, skriven av författaren Birger Thureson. Boken beskriver den svenske Kongomissionären EV Sjöbloms liv. Sjöblom var den första missionären som åkte ut för Svenska Baptistsamfundet till kung Leopold II:s Kongo, numera Demokratiska Republiken Kongo. Han kom att upptäcka vilket skräckvälde Leopolds män utövade i kungens privata koloni där allt handlade om att suga ut rikedomarna från landet. Sjöblom såg och dokumenterade, och var en av få västerlänningar som talade öppet om vad som hände, vilket inte var ofarligt för honom. Tack vare hans och några andras vittnesbörd fick Leopold så småningom lämna ifrån sig landet.

Birger Thureson har gjort omfattande research kring EV Sjöbloms liv, och boken som är skriven i romanform håller sig till historiska fakta. Thureson kommer att finnas på plats för samtal kring boken tillsammans med Christer Daelander, numera samordnare för Kongo Brazaville på Equmeniakyrkan, och tidigare missionär i DRK för Baptistsamfundet. Samtalet kommer att ledas av Maria Bard från PMU.

Möt författaren och hör mer om Kongo då och nu!

Plats: Pingst
Tid: 12 juni kl. 15:45-17

Matilda Hector