Loppis gav 40 000 till Syriens barn

– Vi hade en femtio meter lång kö utanför kyrkan när loppisen startade och många av besökarna har aldrig varit i kyrkan tidigare, berättar Stefan Rosth, medlem i Lugnetkyrkan, Falun, om förra lördagens satsning.

Församlingen håller två stora loppmarknader i sina lokaler varje år, där 30 procent av intäkterna går till olika biståndsinsatser, ofta med inriktning på barn. Församlingen har engagemang i Mellanöstern och det kändes naturligt att denna gång ge stöd till barn som tvingats fly från krigets Syrien.

– Att kunna göra en insats för dessa barn känns mycket viktigt. De har ingen skuld i det som sker, och ändå är det de som drabbas hårdast av kriget, säger Krister Golsäter, arrangör. Många svenskar känner till situationen och vill gärna vara med och bidra.

Genom det humanitära arbete som PMU gör tillsammans med World Vision Lebanon, får flyktingbarn komma till så kallade Child Friendly Spaces. Där kan de leka med andra barn, får hjälp att bearbeta sina upplevelser och får stöd i sin situation. Personal har också utbildats för att kunna skydda barn som lever i våld och otrygghet.

Församlingens årliga loppisar blir allt populärare i Falun, och arrangemanget växer år för år. Det som inte säljs under dagen går till den PMU-anslutna second hand-butiken i Falun.

– Detta känns väldigt kul. Vi har haft dessa loppisar varje vår och höst i fem år och det finns så många fördelar med dem, säger Stefan Rosth. Urväxta kläder går vidare till andra behövande till en billig penning, säljarna får sin andel och så kan vi hjälpa barn i andra delar av världen.

Många stannade också och fikade hembakat kaffebröd, där intäkterna också gick till PMU:s arbete för syriska flyktingbarn i Libanon.

Sms:a SYRIEN till 72 980 om du vill ge 50 kr, eller SYRIEN100 om du vill ge 100 kr till insamlingen “Syriens barn.” Eller gå in här och välj ändamålet Syriens barn.

Läs mer om PMU:s insats här