Malmö tar störst steg för Fairtrade

Malmö, Eda, Strömstad, Piteå, Hallsberg och Munkfors är några av de kommuner som utmärker sig i den Fairtrade City-sammanställning som Fairtrade presenterar inför World Fair Trade Day. Sedan Malmö diplomerades till Fairtrade City, som första kommun 2006, har arbetet med etisk upphandling tagit ordentlig fart bland Sveriges kommuner.

Idag finns det 48 Fairtrade-City kommuner i Sverige som jobbar målmedvetet för att kommunens inköp och utbud i butiker och på serveringar skall bidra till bättre arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Ä När Malmö ökar sin konsumtion av Fairtrade-märkt kaffe med 54 procent, Karlstad har 205 arbetsplatser som serverar Fairtrade-märkt och Strömstad har 100 procent Fairtrade-kaffe i den kommunala verksamheten, då gör kommunerna verklig skillnad för kaffeodlarna. Totalt dracks 33 miljoner koppar Fairtrade-märkt kaffe under 2011 i de Fairtrade City-diplomerade kommunerna, säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Malmö utses nu till årets Fairtrade City-huvudstad, genom att vara den kommun som tagit de största stegen för Fairtrade under det gångna året.

Att kommunerna arbetar åt rätt håll visar en TNF SIFO-undersökning från november förra året där 88 procent av de tillfrågade uppgav att de anser att kommuner bör ställa etiska krav i offentlig upphandling. Även försäljningssiffrorna för Fairtrade-märkta produkter, som ökade med 17 procent under 2011, visar att konsumenterna tycker att det är viktigt att påverka med sin egen shoppingkorg.

Ä Utvecklingen för Fairtrade går åt rätt håll. Men det är en lång bit kvar till en världshandel på rättvisa villkor. Nu är det dags att ta nästa steg för Fairtrade, avslutar Helena Markstedt.

Under World Fair Trade Day anordnas evenemang för rättvis handel i många kommuner runt om i landet och på Facebook uppmanas alla att dela med sig av vilka steg, stora som små, de tar för Fairtrade. PMU är en av medlemsorganisationerna i Fairtrade.

Dagen initierades för över 10 år sedan av World Fair Trade Organisation och firas idag av tusentals aktörer inom rättvis handelsrörelsen, där Fairtrade som produktmärkning är en del.
När du väljer Fairtrade-märkta produkter skapar du förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, sportbollar och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Fairtrade är det internationella namnet för de värden som också representeras av och förmedlas genom namnet Rättvisemärkt.