Många frågor under PMU:s första livesändning


Ett 100-tal personer följde PMU när vi för första gången någonsin sände live via Facebook. Temat för sändningen var hur Coronapandemin påverkar våra samarbetsländer. Många frågor kom in från tittarna.

Det var god uppslutning när PMU igår kväll klockan 20 sände live via Facebook. Temat för sändningen var hur Coronapandemin påverkar våra samarbetspartners, deras länder och projektverksamhet.
Många partners har nu ställt om sina långsiktiga projektverksamheter för att kunna hantera den kris som flera av dem genomgår just nu.
– När ett land stänger ner hamnar man i en enorm utsatthet, sa Niclas Lindgren, direktor på PMU. Tillsammans med Anna-Maria Drew biträdande programchef och regionledare för Asien och Jonas Fållsten, regionkoordinator för Östafrika var han med via Zoom och intervjuades av kommunikations- och insamlingschef Johanna Litsgård Lebourne.

Jonas Fållsten evakuerades från Kenya för bara en vecka sedan där han tillsammans med sin familj är stationerad. Afrika har i dagsläget relativt få fall jämfört med Europa och Asien, men man är måna om att hålla smittan borta eftersom man inte kan ge den sjukvård som vi är vana vid i Sverige och Europa. Jonas berättade att han sett tydliga konsekvenser av pandemins påverkan i Nairobi.
– Många som jobbar som daglönare kommer inte att få mat. I vårt kvarter såg vi nya människor som tiggde på gatorna och bad om hjälp, säger Jonas Fållsten.
– Vi märkte en kraftig ökning av våld och stölder på öppen gata mitt på dagen. Man var tvungen att ha ansiktsmasker och handskar på sig när man gick till affären. Kollektivtrafiken var i princip ner stängd. Kenyanen har drabbats hårt av pandemin, trots att man har få fall, säger Jonas.

Asien ligger närmre Kina där utbrottet började, därför har man varit förberedda på ett annat sätt än i Afrika. Redan i mars drabbades flera av PMU:s samarbetsländer av så kallad ”lockdown” som håller i sig än idag.
– De rapporter vi får är att människor är väldigt rädda. De lever i länder där man inte kan få intensivvård som i Sverige. Smittspridningen är liten till skillnad från Europa. Men på grund av ett svagt hälsosystem och dålig tillgång till tester, så vet man inte hur många som är smittade, berättar Anna-Maria Drew.
– Behoven är på alla plan. För att vi ska kunna vara relevanta så för vi dialog med alla våra partners om vilka de nya behoven som uppstår är. Det handlar om preventiva åtgärder, hur man skyddar sig och primärhälsovårdsbehov. De ekonomiska konsekvenserna slår också hårt mot samhällen där många lever som daglönare. I Bangladesh hamnar de inom klädindustrin i kläm när vi i Europa inte längre handlar från fabrikerna, säger Anna-Maria.

Under sändningen kom flera frågor in från tittare. Jennifer Jansson undrade om PMU ställer om för att stötta skolgång i Afrika där skolavgifter nu inte kommer kunna betalas av väldigt många.
– Just skolgång påverkar jämställdhetsfrågan. Flickors chans till utbildning stryps på sina håll. Vi hamnar i ett nytt läge, vi är inte tillbaka där vi var, men vi är på ett helt nytt ställe som värld, säger Niclas Lindgren, och tillägger:
– Vi lyssnar på våra samarbetspartners om vad de vill prioritera och vad som behövs. Det som är utmanande nu är att hantera det akuta läget som uppstått, väldigt många kastas in i djup fattigdom och har inte mat på bordet. Samtidigt ser vi en långsam fattigdomskris som fördjupas allt mer. Vi diskuterar med våra partners kring hur vi kan prioritera de resurser vi har och det ser olika ut i olika länder, säger Niclas Lindgren.

Frida Park undrade om PMU ser något positivt som kommit ur denna kris.
– När vi själva drabbas av kris, kan vi få en större förståelse för en kris i ett annat land. Gränser har suddats ut. Detta är en global kris som alla utsätts för på något vis. Vi inser att vi måste hantera en global kris med globala verktyg. Vi måste hantera detta tillsammans. Global solidaritet kan stärkas till följd av detta, säger Niclas Lindgren.

Du kan se sändningen här.

Lyssna på en intervju med Jonas Fållsten i P4 Örebro om situationen i Kenya.  Intervjun börjar 1:08:00 in i programmet.

MATILDA NYAMAI