Manifestation för DR Kongo i Norrmalmskyrkan 16 december

Läget i östra DR Kongo är akut sedan en månad tillbaka. Rebellgruppen M23 intog staden, människor mördades och drevs på flykt. Samtidigt har omvärldens reaktioner varit små, och få resurser har lagts ner på att stoppa oroligheterna i regionen.

PMU och de andra arrangörerna av manifestationen ser mycket allvarligt på situationen i DR Kongo och kräver att Sverige agerar.

För att visa sitt stöd till DR Kongo vill organisationerna att Sveriges regering ska:

– Lyfta upp Kongo-Kinshasa på Sveriges dagordning, både bilateralt och inom EU.

– Ställa krav på både Kongo-Kinshasas politiker och världssamfundet att bekämpa korruptionen och plundringen av landet.

– Fortsätta med sanktioner mot alla som bidrar till konflikten i DR Kongo.

– Arbeta för att DR Kongos tillgångar ska komma landets folk tillgodo.

Här under finns en namninsamling bifogad i två versioner för att Sveriges regering ska lyfta DR Kongo i den svenska utrikespolitiken. Den ena kan printas ut och fyllas i för hand och den andra fylls i direkt på nätet. Namninsamlingen kommer att lämnas in till Sveriges regering på internationella kvinnodagen den 8 mars 2013.

Under manifestationen den 16 december, som pågår mellan klockan 16.00-18.00, medverkar flera olika personer för att upplysa om situationen i DR Kongo. Margot Wallström, FN:s före detta särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt, kommer att tala om landet som hon länge varit speciellt fokuserad på, på grund av det utbredda sexuella våldet.

Artisterna Asha Ali och Mikael “Zifa” Eriksson uppträder. PMU:s direktor Niclas Lindgren och Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg kommer att berätta om sina organisationers arbete i landet.

Den 16 december är det precis två år sedan FN:s säkerhetsråds antog resolution 1960. Den uppmanar till att ange förbrytare och utövare av sexuellt våld i konflikt, för att antalet brott ska minska. Resolutionen utgår från principen “Naming and shaming”, det vill säga att genom att namnge personer blir skammen för stor för att fortsätta utöva brott.

Margot Wallström om Kongo och manifestationen: se film här

Ge en gåva till PMU:s insamling för Kongo här

Läs pressmeddelandet om manifestationen här

Namninsamling på nätet här