MC-ambulanser till Burundi och Norrland

Foto: PMU

Det kan vara livsfarligt att föda barn om du bor i Burundi. Dåliga vägar och långa avstånd till sjukhusen gör att kvinnor inte får tillgång till förlossningsvård. Men nu finns en lösning: specialtillverkade MC-ambulanser kör gravida kvinnor på landsbygden till sjukhus och räddar liv.

Det är den ideella föreningen Eezer som har utvecklat de specialbyggda MC-vagnarna som har börjat tas i bruk. En av initiativtagarna är Lars Klingsbo, som även är policyrådgivare på PMU. Nu har samarbetet blivit formellt, och kommande vecka reser Lars på en mindre turné till några orter i norra Sverige för att visa MC-ambulansen och prata om hur PMU och Eezer tillsammans arbetar mot mödradödligheten i Burundi.

Den 14 september gjordes ett första besök på PMU Second Hand i Köping.

– Det här är en unik möjlighet att få visa volontärerna vad deras engagemang för butiken leder till, säger Helen Ajdert Erlandsson, butikschef. En del av de pengar som bekostar MC-ambulanserna i Burundi kommer från vårt arbete. MC-ambulansen blir ett väldigt tydligt exempel för våra volontärer på att det de gör verkligen gör skillnad. Vi hoppas att fler blir uppmuntrade i sitt engagemang och att det kan locka nya volontärer att komma och vara med.

Under vecka 39 reser ekipaget till Örnsköldsvik, Robertsfors och Umeå, med besök i bland annat secondhandbutiker och församlingar.

– Det känns fantastiskt roligt att få möta det stora engagemang som finns bland våra volontärer och anställda i butikerna, säger Lars Klingsbo. De gör otroliga insatser, och deras stöd är viktigt för att vi ska kunna fortsätta arbetet runt om i världen. Burundi är ett av de länder där mödradödligheten är som störst, och vi siktar på att kunna få 50 MC-ambulanser på plats genom just det här projektet. Alla blir glada över att få se ett konkret exempel på vad deras arbetade timmar faktiskt bidrar till.

För mer information, kontakt och förfrågningar om besök av Lars Klingsbo och MC-ambulansen, mejla till info@pmu.se.