MC-resan öppnade en ny värld för Nicklas

Vem är du, Nicklas?
– Jag är en 50-årig trebarnspappa från Tyresö, som driver ett företag i säkerhetsbranschen. Jag är varken pingstvän eller troende och egentligen är det en slump att jag kom med på resan, men jag är väldigt glad för det. När Lars Klingsbo på PMU undrade om jag hade en motorcykel att låna ut för övningskörning, blev jag samtidigt erbjuden att följa med.

Varför kändes det viktigt att följa med?
– Jag är engagerad i socialnämnden här hemma och vill finnas där för dem som behöver hjälp. Sen lät det så fantastiskt spännande. Jag har inte känt till vidden av de problem som man brottas med i Kenya. Det var en ny värld som öppnade sig för mig. Tanken med resan var att få en verklig bild av problemet med könsstympning.

Hur var upplägget på resan?
– Vi startade från Nairobi och ju längre ut på landsbygden vi kom desto mindre blev vägarna. Vi hade ingen GPS, bara en följebil. Plötsligt kunde vägen vara helt bortspolad av regnet, på andra ställen var det flytsand, branta stigningar eller flodbäddar att korsa. Det blev flera omkullkörningar av killarna i gänget. Vi gjorde dagsturer ut till olika massajbyar där vi besökte familjer och kyrkor.

Vad gjorde starkast intryck på dig?
– Den glädje som finns trots knappa levnadsförhållanden. Att få komma in i en kolsvart, rökig massajbostad där en nyförlöst kvinna satt med sitt barn. Barn som fick gå två timmar till o från skolan varje dag. Våra svenska barn skulle tvärvägra.
Jag har fått lära mig att det finns starka drivkrafter bakom könsstympning i form av tradition och pengar. Samtidigt har jag förstått vilka enorma lidanden barnen utsätts för. De övas i att uthärda smärta redan som små, genom piercing. Sedan får de utstå det övergrepp det innebär med könsstympning.

Vad får det dig att känna?
– Jag känner att det är meningslös handling, som förstör så mycket för individer, till och med dödar. Det väcker också starka känslor hos mig som pappa till två döttrar. Sen känner jag frustration som entreprenör och företagare. Jag är van vid att kunna lösa problem, men det finns ingen “quick fix” för ett problem som detta. Det är ett långsiktigt arbete som gäller.

Vad tycker du om det PMU gör för att motverka könsstympning?
– Jag tycker att det är fantastiskt att en organisation som PMU kan mobilisera sådana krafter till att påverka för förändring. Det är en seriös och bra kanal.

Vad gör du själv efter det du upplevt?
– Samlar in pengar genom företag och nätverk. Målet är 200 000 som Sida sedan växlar upp. Vi har kontakt med sponsorer som kommer att få pr genom en film vi gör, mot att de bidrar till insamlingen. Filmen ska spridas genom sociala medier och så bloggar jag. Sen vill jag gärna åka ner igen och se vad som händer med pengarna. Jag har fler i mitt nätverk som också gärna vill följa med.

– Jag vill bidra till att ändra de ekonomiska drivkrafterna hos massajfolket. De kvinnor som tjänar pengar genom att utföra könsstympning, skulle kunna omskolas till barnmorskor och bli förebilder som sedan sprider kunskap hos andra. Och så vill jag att mobila kliniker ska startas, som erbjuder förlossningsvård.

Vad vill du uppmana andra att göra?
– Människor i allmänhet borde läsa om sådana här företeelser och sen är det viktigt att lyfta problemen och prata om dem. Sen tycker jag att man ska systematisera sitt givande som privatperson om man kan. Det är så lite vi behöver avstå ifrån som västerlänningar för att göra skillnad.

____________________________

Just nu pågår PMU:s vårkampanj “Böcker är vassare än rakblad”

Läs mer här

Rätten att få vara flicka gäller inte alla – så här kan du skapa förändring
Ge en gåva via vårt gåvoformulär.
Sätt in en gåva på PG 90 00 50-6, märk gåvan “FLICKA”.
SMS:a FLICKA100 till 72980 så skänker du 100SEK till arbetet.
SMS:a FLICKA200 för att skänka 200SEK.
Bli månadsgivare till PMU och få tillbaka 25% på skatten! Läs mer HÄR.

Se 16-åriga Dinas film om könsstympning här

Se berättelsen om ett halsband som förpliktigar här